Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätt ger grönt ljus för Räikkönens motocrossbana

Kimi Räikkönen, april 2016.
Enligt Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen ska banan användas sällan och inte för tävlingsbruk. Kimi Räikkönen, april 2016. Bild: All Over Press Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen behöver inget miljölov för sin motocrossbana på Porkala udd, anser miljövårdsmyndigheten i Kyrkslätt. Miljönämnden behandlar ärendet på tisdag.

På formel 1-stjärnan Kimi Räikkönens marker på Porkala udd finns en motocrossbana som byggdes under vintern. I våras kunde Svenska Yle avslöja att banan saknar tillstånd.

Enligt mätningarna kan man inte höra motorcyklarna med blotta örat, utan ljudmiljön präglas av fågelsång och lövens sus, står det i beslutsförslaget.

Inget miljötillstånd behövs

Nu ska byggnads- och miljönämnden i Kyrkslätt behandla ärendet på tisdag. I beslutsförslaget står det att det inte krävs något miljötillstånd för motocrossbanan. Kommunen har utfört bullermätningar, som dock inte är officiella, utan bara riktgivande. Enligt mätningarna kan man inte höra motorcyklarna med blotta örat, utan ljudmiljön präglas av fågelsång och lövens sus, står det i beslutsförslaget.

Det är ju inte bara banan som är ingärdad med stängsel, utan ett enorm område. Så man kan inte röra sig på de områdena längre.― Anonym Porkalabo

Många klagade

Vidare konstateras att banan inte medför oskäligt besvär för grannarna. Det här trots att det kom in tretton bemötanden från sammanlagt sjutton undertecknare.

- Det här känns märkligt. Vi hör ju nog motorcyklarna ganska bra. Det som de har mätt är svårt att förstå, säger en anonym Porkalabo med sommarstuga i närheten av Räikkönens ägor.

Hur mycket störs ni av motocrossbanan?

- I sommar har det inte körts där dagligen. Det är kanske mer en principsak. Kan man plötsligt bara bygga en bana på en tomt mitt i skogen?

Porkalabon är upprörd över att markerna där motocrossbanan nu finns inte längre är tillgängliga.

- Det är ju inte bara banan som är ingärdad med stängsel, utan ett enorm område. Så man kan inte röra sig på de områdena längre.

Nu sägs det att det körs lite. Men nästa sommar kanske det körs dygnet runt. Vem ansvarar för det?― Anonym Porkalabo

Den anonyma Porkalabon undrar vem som garanterar att verksamheten på banan är liten också i framtiden.

- Nu sägs det att det körs lite. Men nästa sommar kanske det körs dygnet runt. Vem ansvarar för det?

Porkalabon påpekar att det inte handlar om Räikkönens egen gård, utan om hans ägor som ligger minst en halv kilometer från hans hus.

- Kan man göra såhär i naturen och bara gärda in ett jättestort område?

Läs mera:

Räikkönens motorsportbana väcker protester

På Kimi Räikkönens mark på Porkala udd har en bana för motorsport byggts utan tillstånd. Kyrkslätts kommun utreder nu om tillstånd överhuvudtaget behövs. De som bor i området eller har fritidsstugor där överväger att göra en polisanmälan.
Tipsa du också

Läs också