Hoppa till huvudinnehåll

Rekordbeslag av narkotika i Gustavs

Tullen har avslöjat en organisation som har sålt droger i stor omfattning på anonymitetsnätverket Tor. Tre finländare är misstänkta för att ha fört in över 40 kilo narkotika i pulverform, över 40 000 ecstasytabletter och cirka 30 000 LSD-lappar samt olika mängder ämnen som klassificeras som designdroger, och för att ha sålt dessa på nätet till ett värde av cirka 2 miljoner euro.

I samband med utredningen stoppade Tullen cirka 15 kilo smugglad narkotika som kunde ha delats upp i mer än tio miljoner bruksdoser. Värdet i gatuhandeln har beräknats till ungefär 1,1 miljoner euro. Samtidigt avslöjade Tullen en organisation som marknadsfört sig som Finlands största nätdrogbutik och som verkat på webbplatsen Silkkitie.

Droghandeln har skett på det anonyma nätverket Tor. 2014 marknadsfördes nätbutiken med gratis LSD-lappar som skickades till potentiella köpare.

Lades i fågelholkar

De inblandade är misstänkta för att under åren 2014-2016 ha fört in droger från Holland och Tyskland i stor omfattning. Det handlar om olika slag av narkotika och psykoaktiva ämnen samt syntetiska droger. De har fört in totalt över 40 kilo narkotika i pulverform, bland annat amfetamin, metamfetamin, heroin, kokain, MDMA, alfa-pvp och MDPV. Utöver det har över 40 000 ecstasytabletter, cirka 30 000 LSD-lappar och en betydande mängd av cirka 20 olika för konsumentmarknaden förbjudna psykoaktiva ämnen smugglats till Finland.

Största delen av den narkotika som Tullen beslagtagit stimulerar det centrala nervsystemet, förorsakrar hallucinationer och klassas som mycket farlig. Tullen beslagtog också metamfetamin med mycket hög renhetsgrad på 100 procent, vilket är väldigt ovanligt i Finland. Bruksdoserna av den narkotika som beslagtagits varierar från ett mikrogram till flera gram.

Nätdrogbutikerna och underbutikerna har från och med 2014 sålt narkotika för cirka två miljoner euro på webbplatsen Silkkitie på nätverket Tor. Valutan har varit bitcoin och narkotikan har levererats per postförsändelser. En del av drogerna har också levererats till gömställen i terrängen och till och med fågelholkar.

Knarkgömma i fågelholk som tullen upptäckte.
I den här fågelholken hittade Tullen en knarkgömma. Knarkgömma i fågelholk som tullen upptäckte. Bild: Tullen narkotika,knarkgömma,narkotikahandel,fågelholkar

Stoppades i Gustavs

Tullen lyckades beslagta en del av narkotikan i Gustavs. I samband med räden beslagtogs kring 15 kilo narkotika som kunde ha sålts för 1,1, miljoner euro. Drogerna fanns i samma bil som de smugglats in i landet med. Beslaget bestod av bland annat heroin, kokain, amfetamin, metamfetamin, MDMA-pulver, ecstasytabletter och LSD-lappar. Totalt handlade det om över en miljon narkotikadoser. Dessutom beslagtog Tullen kontanter, bitcoins och lösöre till ett värde av cirka en miljon euro.

Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott och smuggling. De tre misstänkta har varit häktade sedan april. De är kring 30 år gamla och hemmahörande i Egentliga Finland och huvudstadsregionen. Undersökningen har krävt internationellt samarbete och Tullen har varit i kontakt med myndigheterna i Holland, USA, Tyskland och Lettland, samt med Europol. Fallet går till åtalsprövning i slutet av september och kommer att behandlas under hösten i Egentliga Finlands tingsrätt.