Hoppa till huvudinnehåll

Saarinen till IS: Den norska verksamheten måste synas

Aino-Kaisa Saarinen vid Ruka 2015.
Aino-Kaisa saarinen är upprörd över norrmännens medicinering. Aino-Kaisa Saarinen vid Ruka 2015. Bild: Heidi Koivunen/All Over Press Aino-Kaisa Saarinen

Landslagsåkaren Aino-Kaisa Saarinen är upprörd över de norska idrottarnas användning av astmamediciner. Till Iltasanomat säger Saarinen att norrmännen måste bestraffas om verksamheten varit systematisk.

På torsdagen avslöjade norska TV2 att skidåkare som inte lider av astma har fått astmamedicin av det norska skidförbundet.Flera skidledare, läkare och dopningsexperter reagerade kraftigt på nyheten. Nu har även Aino-Kaisa Saarinen uttalat sig i frågan.

– Nyheten är upprörande. Jag är besviken över situationen, men vill inte fördöma någon då endast en idrottare åkt fast. Jag tycker det verkar som att verksamheten varit systematisk och måste synas ordentligt, säger Saarinen till Iltasanomat.

I en tidigare intervju med Iltasanomat sade landslagsåkaren Sami Jauhojärvi att gamla dopningsprover borde analyseras på nytt. Saarinen är inne på samma linje.

– Det borde undersökas ordentligt vad de håller på med i Norge. Jag tycker att det är Wadas uppgift att som en oberoende instans undersöka vad som pågår . Den norska antidopningsbyrån eller internationella skidförbundet kan inte leda undersökningen, fortsätter Saarinen i intervjun med IS.

– Det verkar som att verksamheten inte varit lika systematisk som i Ryssland. Om det klarnar att det norska skidförbundet systematisk gett astmamedicin åt friska idrottare så måste det leda till sanktioner, avslutar Saarinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport