Hoppa till huvudinnehåll

Skurkar utgav sig vara från räddningsverket - lurade äldre

smycken, pärlor, guldringar, armband med mera i en salig röra
De gamla blev bland annat av med smycken. smycken, pärlor, guldringar, armband med mera i en salig röra Bild: YLE/ Tiina Grönroos experttimmen gammalt och antikt

Äldre personer har blivit av med värdefulla föremål till lurendrejare som har tagit sig in i de äldres bostad genom att påstå att där finns en gasläcka.

De äldre har först fått ett telefonsamtal där någon har utgett sig för att vara från räddningsverket. Personen har sagt att det finns en misstänkt gasläcka i bostaden och att två personer från räddningsverket ska komma dit för att undersöka saken.

Personerna har sedan anlänt till bostaden klädda på ett sådant sätt att invånarna har trott att de kommer från räddningsverket. De har också haft med sig något som påminner om ett mätinstrument och meddelat att bostadens gasvärden är förhöjda.

Invånaren har därefter informerats om att hen ska evakueras. Invånaren har också uppmanats att packa med sig värdefulla saker såsom bankkort med tillhörande koder, pengar och smycken.

Efter det har skurkarna bett invånaren vänta i bostaden på evakuering. Sedan har tjuvarna gett sig av med värdesakerna.

Under augusti har det kommit tre dylika fall till polisens kännedom. Brotten har skett i Borgå, i Sibbo och i Hyvinge.

Polisen ber de som har något att berätta om brotten eller om liknande fall att ta kontakt med polisen. I akuta fall ska man ringa nödnumret 112.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland