Hoppa till huvudinnehåll

Tobakslagen följs inte - förbjudna klickcigaretter fortfarande till salu

Smaksatta cigaretter "kapselcigaretter" av märket L&M.
Cigaretter med smakkapslar i filtret har blivit vanligare de senaste åren. Klickcigaretterna kommer i många märken och smaker, den här modellen har två olika smakkapslar i filtret. Smaksatta cigaretter "kapselcigaretter" av märket L&M. Bild: Niklas Evers cigaretter,cigarett,cigarettmärke,L&M,Philip Morris,tobak,tobaksrökning,tobakslag,tobaksindustri,tobaksrök

Måndagen den 15 augusti trädde den nya tobakslagen i kraft. Lagen förbjöd bland annat smaksatta cigaretter med omedelbar verkan, men trots det går de fortfarande att köpa i de flesta affärerna.

En av de stora förändringarna den nya tobakslagen förde med sig var förbudet mot smaksatta tobaksprodukter (cigaretter, rulltobak och e-cigaretter). Det betyder att alla smaksatta tobaksprodukter, med undantag från mentolcigaretter, förbjöds då lagen trädde i kraft.

De så kallade klickcigaretterna, alltså cigaretter med smakkapslar i filtret, borde ha slutat säljas den 15 augusti men trots det säljs de fortfarande.

Yle Nyheter frågade efter klickcigaretter i tre kiosker och två mataffärer i Helsingfors och alla hade dem till salu.

- De är olagliga! Det finns inte ens någonting i lagen som säger att man får sälja slut de cigaretter man har i lagret, säger Kari Paaso, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Om man upptäcker att de olagliga cigaretterna säljs rekommenderar Paaso att man kontaktar Tillstånds- och tillsynsverket Valvira som har i uppgift att se till att lagen följs.

Överraskning för Valvira

Men vid Valvira kommer nyheten om att klickcigaretterna ännu finns till salu som en överraskning.

Jonna Aaltonen, jurist på Valvira, berättar att det i första hand är på kommunernas ansvar att utföra kontroller vid butikerna och att inga anmälningar om olaglig försäljning kommit in.

- Vi har inte fått information om att förbjudna tobaksprodukter ännu skulle finnas till försäljning, säger Aaltonen.

Kvitto för en ask cigaretter.
Kvitto för en ask klickcigaretter köpta i Helsingfors 23 augusti 2016, över en vecka efter att smaksatta cigaretter förbjöds enligt den nya tobakslagen. Kvitto för en ask cigaretter. Bild: Niklas Evers Kvitto,cigaretter,tobak

Informationsbrist kan ligga bakom

Både Aaltonen och Paaso misstänker att den olagliga försäljningen beror på brist i informationsgången. Handeln verkar inte vara medveten om förbudet och säljer slut sina lager, istället för att förstöra eller returnera tobaksprodukterna.

- Försäljaren har sannolikt köpt in produkten innan den nya lagen trädde i kraft och är omedveten om förändringen. Då kan det finnas en risk att den förbjudna produkten finns till försäljning trots att de inte längre levereras till butikerna, säger Aaltonen.

Kari Paaso är inne på samma linje.

- De har säkert köpt in varorna tidigare och sedan inte vetat att de är förbjudna. Jag tror nog ändå att tobaksindustrin följer lagen och inte längre säljer till butikerna.

Aaltonen understryker att Valvira nu kommer att försöka få ut informationen till försäljare.

- Valvira kommer absolut att instruera kommunerna att vid sina inspektioner fästa uppmärksamhet vid de här produkterna.

Mentolcigaretter undantaget

Finlands nya tobakslag baserar sig på EU:s nya tobaksdirektiv som godkändes 2014 och trädde i kraft i maj i år. Också enligt direktivet ska all smaksatt tobak (både cigaretter, piptobak och nikotinvätskor i e-cigaretter) förbjudas.

Undantaget är mentolcigaretterna. De förbjuds först efter en övergångsperiod år 2020.

Orsaken till att mentolcigaretterna får hållas är att de är “tillräckligt populära”, alltså har en marknadsandel på över 3 procent inom EU.