Hoppa till huvudinnehåll

Trångt om saligheten i Sirkkala skola

Sirkkala skolas Kärnhus ska rivas. Barackerna står kvar.
Sirkkala skolas Kärnhus ska rivas. Barackerna står kvar. Bild: Yle/Linus Hoffman kärnhuset vid sirkkala skola,skolgård,Skolrast

Det har krävt en hel del pusslande för att få vardagen igång i Sirkkala skola i Åbo. Det är på grund av utrymmesbrist då en av skolbyggnaderna, Kärnhuset, är ur bruk.

Kärnhuset togs tidigare ur bruk på grund av dålig inomhusluft. På vårvintern i fjol fattades beslutet att huset rivs, men tidtabellen för projektet är fortfarande oklar.

En skolklass jobbar i skolans bibliotek och en del av slöjd- och musiklektionerna hålls i S:t Olofsskolan, eftersom de här klassrummen finns i Kärnhuset. Lärarrummet är så litet att alla lärare inte ryms in på en och samma gång. Dessutom är det svårt att hitta plats för material och annat tillbehör, berättar rektor Elise Kurtén.

Rektor Elise Kurtén
Elise Kurtén Rektor Elise Kurtén Bild: Yle/ Nora Engström sirkkala skola

- Det är mycket sånt som man inte tänker på som inverkar på skolvardagen. Det tar mycket lektionstid att ta sig till S:t Olofsskolan. Deras utrymmen får vi ju använda då när de är lediga. Arbetet med att få alla scheman att fungera var värre än någonsin i år, konstaterar Kurtén.

"Nästa sommar hoppas jag att släggan är framme"

Kurtén anser att situationen inte är hållbar i längden, och önskar därför att staden i rask takt gör upp en plan för Kärnhuset.

Skolbaracker vid Sirkkala skola i Åbo
Barackerna är nödvändiga tills ett nytt hus har byggts. Skolbaracker vid Sirkkala skola i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström sirkkalabaracker

- Nästa sommar hoppas jag att så fort som "Den blomstertid nu kommer" har ljudit ut så är släggan framme och Kärnhuset rivs, konstaterar Kurtén.

I våras uppdagades det också att delar av barackerna som finns på skolgården läcker. Det åtgärdades under sommaren då delar av barackmodulerna byttes ut. Samtidigt renoverades ett av skolhusen på gården.

Slitsamt för personalen

Kurtén är mycket nöjd över renoveringarna. Det här har ändå krävt en hel del resuser, då alla möbler och annat material har packats ner och packats upp igen innan skolstarten.

Klassrum i Sirkkala skola i Åbo
Nyrenoverat klassrum i Sirkkala skola. Klassrum i Sirkkala skola i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström Klassrum,klassundervisning,skolan (fenomen),skolor (läroinrättningar),utbildning,skolbyggnader,sirkkala skola i åbo,Pulpet

Situationen har också varit slitsam och tung för skolans personal. Barnen och föräldrarna har ändå varit tålmodiga och det är Kurtén tacksam för.

- Men vi har kommit igång och vi har fått 279 glada barn hit. Vi har ivriga lärare som har jobbat hårt för att ställa i ordning i klassrummena. Nu blir det bra!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland