Hoppa till huvudinnehåll

Äran, jublet och tystnaden i boken om familjen Eremenko

Bettina &
Bettina & Bild: YLE nelia eremenko

En berättelse om ambition, mod och gemenskap men också uppoffringar och tävlan utlovas när familjen Eremenkos liv nu lyfts fram i bokformat.

I oktober utkommer Mårten Westös bok "Eremenko - berättelsen om en fotbollsfamilj" på Schildts & Söderströms förlag. Den handlar om Alexei Senior och Nelia Eremenko och deras osedvanligt framgångsrika fotbollsfamilj.

Westö har följt familjen under ett års tid, från november 2014 till november 2015.

Följde familjen runt i världen

Westö gör nedslag på fotbollsplaner i Moskva, S:t Petersburg och Skottland och så klart i Jakobstad, där familjen haft sin bas sedan början på 90-talet. Utöver föräldrarna består familjen av tre söner som alla är proffsspelare, Alexei Jr, Roman och Sergei.

Boken lyfter också fram Eremenkos syn på hur man borde utveckla den finländska fotbollen.

Alexei Eremenko.
Alexei Senior Eremenko. Alexei Eremenko. Bild: All Over Press alexei eremenko senior

Skrapsinne och mod

Mårten Westö beskriver far och söner som mycket skarpsinniga fotbollsspelare med starkt självförtroende.

- De har en briljant förståelse för spelet och pappa Eremenko har framgångsrikt delat med sig av sin kunskap, men också mammans roll lyfts fram. Nelia har en stark idrottsbakgrund och hela familjen har vigt sitt liv åt sporten, säger Westö.

Alexej Eremenko.
Alexei Eremenko. Alexej Eremenko. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press sjk,fotboll

Trygg barndom

Trots att familjen offrat sig för sporten så har de samtidigt levt på sina egna villkor. Westö berättar exempelvis om hur familjen valt att stanna i en relativt liten stad trots att möjligheterna kanske varit ännu fler i ett större sammanhang.

Enligt Westö märker man på sönerna att de fått tillbringa sin barndom i en trygg uppväxtmiljö.

Roman Eremenko, CSKA Moskva.
Roman Eremenko. Roman Eremenko, CSKA Moskva. Bild: EPA/MaximShipenkov/AllOverPress roman eremenko

Arvet från Sovjet

När Westö skrev boken var han speciellt intresserad av att lära känna den sovjetiska idrottskulturen. Det var den som formade Alexei och Nelia Eremenko och gav idrottarna själslig styrka.

- Man känner av den starka identiteten, självförtroendet men också hur de blivit tvungna att kämpa för sin plats i solen, de har inte fått något gratis. Som jag uppfattat saken var den centrala tanken i deras uppfostran att man måste ta eget ansvar för sitt liv och för sin träning, säger Westö.

Men boken berättar också om det mänskliga bakom själva idrotten: uppoffringarna, lagandan och konkurrensen. Och om den öronbedövande tystnaden som lägger sig när jublet tystnat.

Pappa och son Eremenko med Jaro i ligan år 2015.
Sergei Eremenko lämnar Jaro. Pappa och son Eremenko med Jaro i ligan år 2015. Bild: Yle/Tomi Hänninen FF Jaro,Alexej Jeremenko Sr.,Sergei Eremenko

Nya kontrakt för far och son

I juni 2016 fick Alexei Senior sparken från sin post som tränare för FF Jaro. Trots att Westö då inte längre följde familjen så tangerar boken detta.

- Trots att boken beskriver spelsäsongen 2015 så går vi ändå in på sommarens händelser, om än inte så utförligt, säger Westö.

I augusti skrev Alexei Senior tränarkontrakt med ligalaget FC Shakter Karaganda i Kazakstan.

Tidigare i veckan blev det klart att yngste sonen Sergei flyttar till Schweiz och storklubben FC Basel för att bli utlandsproffs som sina bröder.

Katariina Poranen Yle Kokkola och Mikaela Löv-Aldén