Hoppa till huvudinnehåll

Habiba Ali hjälper polisen förstå somalierna

Habiba Ali kramar en kvinnlig polis.
Habiba Ali kramar en kvinnlig polis på polisens dag i Helsingfors. Habiba Ali kramar en kvinnlig polis. Bild: Yle / Victoria Wirén Polis,habiba ali,Somalier i Finland

Polisen arbetar aktivt för att öka kontakten och tilliten till myndigheter bland invandrarna. I Helsingfors har polisen i flera år haft samarbete med olika etniska grupper för att minska kulturkrockarna och rädslan för polisen.

Habiba Ali är inte rädd för polisen. Hon hejar glatt på bekanta polismän och kramar om en kvinnlig polis i vimlet på polisens dag i Helsingfors centrum.

Ali är en av de aktiva som vill hjälpa det somaliska samfundet att samarbeta med polisen. Det handlar om förebyggande arbete och inte om att lösa brott, och därför handlar det mest om att lära känna den andra parten och reda upp eventuella missförstånd.

Ali uppskattar att polisen visar intresse för att lära känna somalierna genom att delta i olika evenemang och träffar.

Habiba Ali har bott i Finland sedan hon var sex år gammal.
Habiba Ali vill öka tilliten mellan polis och somalierna i Finland. Habiba Ali har bott i Finland sedan hon var sex år gammal. Bild: Yle / Victoria Wirén habiba ali,Somalier i Finland

- När somaliska pojkar hade en fotbollsturnering kom polisen och delade ut pokaler till laget som vann finalen. Det är viktigt att man kan träffa polisen på olika evenemang. Man behöver inte alltid bli rädd när man ser polisen någonstans.

Ali hjälper också till på flyktingmottagningar och där har hon märkt att asylsökande ogärna kallar på polis.

- Om det har varit bråk mellan flyktingar så talar de inte om det eftersom de inte litar på polisen. Men jag brukar sätta mig ner med dem, och så diskuterar vi saken och jag kan då fråga dem om de vill kontakta polisen.

Förtroendet byggs upp långsamt

Det är ingen lätt sak att få invandrarna att börja lita på den finländska polisen, säger kommissarie Teemu Metsäpelto vid Helsingforspolisens förebyggande enhet.

Förtroendet för myndigheterna byggs upp lite i taget.

- Om du säger någonting måste du också göra det. Du måste visa att du är värd att lita på, säger Metsäpelto.

Både språk och kultur kan komplicera kommunikationen, men Metsäpelto anser att rädslan för myndigheterna är ett lika stort problem.

Teemu Metsäpelto vid Helsingforspolisen.
Teemu Metsäpelto vid Helsingforspolisens förebyggande enhet. Teemu Metsäpelto vid Helsingforspolisen. Bild: Yle / Victoria Wirén teemu metsäpelto,Polis

- Det är jätteviktigt hurdana erfarenheter de har av polisen i sitt gamla hemland. Till exempel i Irak eller Somalia kan polisen vara det värsta de vet.

Samarbetet med olika etniska grupper handlar både om att lära känna varandra och minska på fördomarna. Metsäpelto hoppas att samarbetet kan leda till att det blir lättare för invandrare att be om hjälp.

- Vi skulle gärna vilja veta om de har problem för då kan vi hjälpa dem och tillsammans hitta en lösning. Det händer att minoritetsgrupper försöker hitta en lösning utan hjälp av myndigheter eftersom de inte har erfarenheter av samarbete. Då kanske de inte hittar någon bra lösning på grund av att de inte har rätta verktyg.

Lättare att fråga när man känner varann

Eftersom Habiba Ali har lärt känna flera poliser är det lätt för henne att fråga om saker som somalierna undrar över. Hon kan också hjälpa polisen att förstå den somaliska kulturen så att missförstånd inte leder till konfrontationer.

- Till den somaliska kulturen hör det till att vara ganska högljudd, och det betyder inte alls att man är aggressiv. Det här missförstås ibland av finländare.

Också oviljan bland en del muslimer att skaka hand med personer av motsatt kön kan ställa till med problem i kontakt med finländare, men för det mesta känner poliserna ganska bra till det här, konstaterar Ali.

Teemu Metsäpelto säger att samarbetet mellan polisen och olika invandrargrupper löper allt bättre i takt med att samarbetet framskrider. Också Habiba Ali är nöjd.

- Nu när klimatet hårdnar i Finland känns det skönt att vi kan lita på polisen. De besöker till exempel olika evenemang som vi ordnar och det känns tryggt, ingen skadar oss då.