Hoppa till huvudinnehåll

Hård sjögång och många elavbrott under lördagen

Björkö i förmiddags.
Björkö på lördag förmiddag. Björkö i förmiddags. Bild: Yle/Anna Ruda Björkö, Korsholm,stormar (meteorologiska företeelser)

Sjöbevakningen uppmanar till försiktighet till havs på grund av hårda vindar. På land har stormen vält träd och som mest saknade 3000 hushåll i Vasaområdet el under lördagen.

Sjöbevakare Kim Ståhl är på väg tillbaka till Vallgrunds sjöbevakningsstation när Yle når honom på lördagseftermiddagen. Han är på väg tillbaka från räddningsuppdraget i Kantlax där en segelbåt gick på grund tidigt på morgonen.

Sjögången är hård och resan tillbaka till Vallgrund beräknas ta två timmar. Sjöbevakningen uppmanar folk att vänta ut stormen på land.

- Man får nog räkna med ordentlig sjögång ute till havs ända fram till midnatt. I den inre skärgården lugnar det sig snabbare, säger Ståhl.

På Kvarken blåser det omkring 19 meter i sekunden och på Bottenviken når vinden upp i 21 sekundmeter.

Elavbrott i Vasa- och Jakobstadsområdet

På lördag eftermiddag pågick 10 elabrott i Vasa elektriskas området när läget var som allra värst. 3 000 kunder var utan el, de allra flesta i Korsholm där 1222 hushåll berördes.

I Malax var 257 hushåll utan el och i Malax skärgård 462 samt drygt 320 i Sundom skärgård.

På Herrfors i Jakobstad tampats man också med elavbrott. Läget såg lite bättre ut mot kvällen, men fortfarande vid klockan 17 saknade hushåll i Oravais skärgård elekticitet.

Även i Nykarleby kraftverks områden i Munsala och Vexala var elförsörjningen bruten.

Vasa elektriska hade höjt sin beredskap inför ovädret.

Omkullfallna träd

I Pirilö i Jakobstad föll flera träd över vägen. Bilister som var på väg ut till golfbanan i Pirilö bildade kö medan de väntade på att vägen skulle röjas.

Flera träd blåste ner i Pirilö.
Träd föll över vägen i Pirilö. Flera träd blåste ner i Pirilö. Bild: Privat bild/Lisa Kentala stormar (meteorologiska företeelser),Pirilö,Österbotten,Jakobstad

I Vasa fällde vinden träd och svepte iväg med skyltar.

Stormen fällde träd i Sandviksparken i Vasa.
Träd välte i Sandviksparken i Vasa Stormen fällde träd i Sandviksparken i Vasa. Bild: Privat bild/Christian Nylund Rotvälta,stormar (meteorologiska företeelser),Vasa
Stormen for iväg med en skylt på Strandgatan i Vasa.
Skylt som blåst iväg på Strandgatan i Vasa. Stormen for iväg med en skylt på Strandgatan i Vasa. Bild: Privat bild/Christian Nylund stormar (meteorologiska företeelser),Vasa,Österbotten

Artikeln uppdaterad 27.08 kl. 17.43 och den 28.8 klockan 9.18.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten