Hoppa till huvudinnehåll

HS: Sex kvinnor vittnar om ambassadörens osakliga beteende

Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen
Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen Bild: Yle/Lilian Brunell Jarmo Viinanen,Finlands ambassad i Stockholm

Det har spekulerats mycket i vad som egentligen har hänt efter att nyheten om att Finlands Stockholmsambassadör Jarmo Viinanen skulle ha betett sig olämpligt kom ut.

President Sauli Niinistö beordrade i torsdags Viinanen hem i förtid i enlighet med rekommendationerna i den rapport som Utrikesministeriet gjort om arbetsklimatet vid ambassaden.

Innehållet i UM:s rapport har inte offentliggjorts, men utrikesminister Timo Soini (Sannf.) konstaterade att Viinanens förutsättningar att fortsätta är förbrukade.

Helsingin Sanomat har nu talat med flera personer som arbetat tillsammans med Viinanen. Enligt vittnesmålen har Viinanens osakliga beteende pågått i flera års tid och på flera arbetsplatser.

HS har intervjuat inalles sex kvinnor. Av dem har tre arbetat med Viinanen i Stockholm, en i New York och två i Finland. Samtliga säger sig personligen ha blivit utsatta för osakligheter från Viinanens sida.

Fysiska närmanden och olämpliga förslag

De kvinnor som HS intervjuar betecknar Viinanens beteende som notoriskt och patologiskt. Han har gjort fysiska närmanden och rört vid kvinnor på ett för intimt sätt. Han sägs också ha använt sig av opassande gester, miner och kommentarer.

Kvinnorna anser det vara särskilt graverande att Viinanen valt ut kvinnor som befunnit sig i underordnad ställning i förhållande till honom, eftersom det minskat på deras möjligheter att rapportera om osakligheterna.

Två kvinnliga anställda vid ambassaden i Stockholm berättar att Viinanen bland annat kramat om dem på ett opassande sätt och helt plötsligt ställt sig för nära dem i situationer då de befunnit sig på tu man hand.

Viinanen hade också inbjudit kvinnor till kvällsdrink utanför arbetstid på ett sådant sätt att han låtit förstå att hans hustru är bortrest. Han ska också enligt de intervjuade ha bjudit kvinnorna hem till sig.

En kvinna berättar om såväl fysiska närmanden som verbala trakasserier under den tid som Viinanen verkade som Finlands FN-ambassadör i New York 2009-14.

Enligt kvinnan grabbade Viinanen en gång tag i hennes midja och drog henne intill sig, och han hade lagt sin hand på hennes lår.

Kvinnan säger att hon sett Viinanen göra närmanden också mot andra kvinnor i New York.

Viinanen avvisar alla påståenden om sexuella trakasserier

Ambassadör Jarmo Viinanen avvisar alla påståenden om olämpligt beteende.

Han medger att det under hans karriär funnits två fall där kvinnliga medarbetare upplevt hans beteende som osakligt. Händelserna inträffade i New York under åren 2009-14 då han var ambassadör för Finlands permanenta FN-representation.

Viinanen medger att han dansat på bordet och överraskande kramat om en UM-praktikant, men nekar till att han skulle ha kysst henne.

Personalen hade efter festen uttryckt sitt ogillande för honom, och då säger han sig ha bett om ursäkt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes