Hoppa till huvudinnehåll

Viinanen kan få en varning eller avskedas för osakligt beteende

Jarmo Viinanen
Jarmo Viinanen Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa Jarmo Viinanen,ambassadörer

Utrikesministeriet kommer i september-oktober att ordna ett förhör med Finlands Stockholmsambassadör Jarmo Viinanen. Viinanen misstänks för osakligt beteende mot sin personal.

Efter förhöret är det ministeriets högsta ledning som fattar beslut om eventuella åtgärder. Förhöret sker efter den 19 september då Viinanen har återvänt till Finland från Sverige.

Innan Viinanen blir förhörd får han tillgång till bakgrundsmaterial där det beskrivs mer detaljerat vad det är han anklagas för. Han har tidigare beklagat sig över att han inte har fått specificerad information om vad det är han har gjort fel.

Enligt tjänstemannalagen är tänkbara följder skriftlig varning eller uppsägning.

- Förflyttningen från Sverige tillbaka till Finland var inte ett straff utan en lösning på ett problem. Problemet var att det inte längre fanns förutsättningar för Viinanen att vara verksam i Stockholm, säger Riitta Korpivaara, som ansvarar för arbetshälsofrågor vid ministeriet. Hon tror att det nog kan bli aktuellt med efterföljder för Viinanens del.

Helsingin Sanomat var först ute med uppgifterna om förhöret av Viinanen.

Presidenten kallade hem Viinanen

President Sauli Niinistö beordrade i torsdags Viinanen hem i förtid i enlighet med rekommendationerna i den rapport som Utrikesministeriet gjort om arbetsklimatet vid ambassaden.

Innehållet i UM:s rapport har inte offentliggjorts, men utrikesminister Timo Soini (Sannf) har sagt att Viinanens förutsättningar att fortsätta är förbrukade.

Ambassadör Jarmo Viinanen har själv avvisat alla påståenden om olämpligt beteende.

Helsingin Sanomat har talat med flera personer som arbetat tillsammans med Viinanen. Enligt vittnesmålen har Viinanens osakliga beteende pågått i flera års tid och på flera arbetsplatser.

HS har intervjuat sammanlagt sex kvinnor. Av dem har tre arbetat med Viinanen i Stockholm, en i New York och två i Finland. Samtliga säger sig personligen ha blivit utsatta för osakligheter från Viinanens sida.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes