Hoppa till huvudinnehåll

We Love the 90's – En kärlekshyllning till ett evigt årtionde

Påhittiga kostymer och eurodisco är ett lika vinnande koncept idag som på 90-talet. Festivalen We Love the 90's bjuder besökarna på en kollektiv glädjeupplevelse.

Festivalen handlar till stor del om att få vara precis som man är. Ju mer oslipad man är som diamant, desto bättre. Publiken jublar om det sker något som inte anses helt okej, vilket också sker då popikonen Alexia drar hitten Summer is Crazy två gånger under sin spelning. Devisen lyder: går låten att dansa till är det bra. Därför är det heller ingen som lyfter på ögonbrynen då Tony Dawson Harrison från bandet Captain Hollywood Project stämmer upp med Axel F, ledmotivet från 80-talsfilmen Beverly Hills Cops. Att låten hade en popularitetssvacka på 90-talet är en bagatell. Det här är en festival där allting är tillåtet.

Jari håller med om att festivalen är en frisk fläkt av öppenhet, ett ord han också använder för att beskriva själva 90-talet.

- Det kändes som ett årtionde av möjligheter, säger Jari. Jag tror folk hade mer framtidstro då än nu. 90-talet är ju inne igen, kanske decenniets positiva livssyn också smittar av sig på vår tid.

We love the 90s är inte bara för dom som växte upp på 90-talet
Elina, Marlena, Nora We love the 90s är inte bara för dom som växte upp på 90-talet Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Fashionabel rymddräkt
Jari Fashionabel rymddräkt Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s

Även Elina, Marlena och Nora tycker vi kunde återinföra en mer lekfull attityd till livet idag.

- Alla går omkring i kläder från 90-talet, säger Marlena. Folk kunde även ta till sig av den spralliga attityden som fanns då.

- Jag tror att folk var genuint gladare då, kommenterar Nora.

Dr Alban och hans färglada skjorta
Doktor Alban fick bra liv i publiken Dr Alban och hans färglada skjorta Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s,Dr. Alban
Bra stämning på We love the 90s
Emma, Jani, Jenni Bra stämning på We love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Lite flower power på We love the 90s
Ninja, Merilyn Lite flower power på We love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s

Ninja och Merilyn uppskattar festivalen på grund av att den känns mer befriande än andra festivaler. Den goda stämningen i publiken smittar helt enkelt av sig. Dessutom tilltalas de av 90-tals estetiken.

- 90-talet är lika hett idag som då det begav sig. Folk går ju omkring helt till vardags med utsvängda byxor och chokersmycken. Jag satt på mig en choker idag och kände mig jättecool, säger Ninja.

Bröderna Mario besökte också We love the 90s
Även bröderna Mario gästade festivalen Bröderna Mario besökte också We love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson mario,Super Mario

Mari har grävt fram sin gamla mobiltelefon och sälryggsäck ur en låda på vinden. Accessoaren väcker stor uppmärksamhet och Mari måste ideligen pausa sitt dansande då personer kommer fram och vill fotografera väskan. Smakfull anser hon inte att väskan är och just det tilltalar henne.

- 90-talets kläder är så äckligt legendariska, folk gick helt oironiskt omkring i vindjackor. Samtidigt förespråkade 90-talet bekvämlighet framför allt. Vad är inte skönare att ha på sig än träningskläder och hängselbyxor? Hängselbyxor är i och för sig jobbiga då man ska gå på toaletten, säger Mari och fortsätter:

- Just nu finns det inga nyskapande trender, därför tror jag att 90-talets estetik håller i sig. Och så är världen svårförståelig och komplicerad idag, 90-talet känns mer begripligt och tryggt.

Retry ryggsäck med Nokia
Mari Retry ryggsäck med Nokia Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Team Microsoft
Antti, Henkka, Ville, Joonas Team Microsoft Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Världen är så svårförståelig och komplicerad idag, 90-talet känns mer begripligt och tryggt.
Scooter på we love the 90s
Vem minns inte Scooter? Scooter på we love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson Scooter

We Love the 90's handlar mycket om att få ta ut svängarna då det gäller klädval. Att vara klädd i en tv-testbild är inte konstigt alls.
Petteri och Aleksi har beställt sina kostymer från England.

- Egentligen skulle vi beställa dem redan för två år sedan, men då fegade vi ut. Det här året är vi modigare, säger Petter nöjt.

Testbildskostymer är tveksamt sakliga
Petter, Aleksi Testbildskostymer är tveksamt sakliga Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Det är alltid 90tal i länder där man sitter på huk
Jukka, Tommi Det är alltid 90tal i länder där man sitter på huk Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Nestor Alexander Haddaway
Haddaway måste ha dålig hörsel om han inte hörde publiken skrika "What is love?" Nestor Alexander Haddaway Bild: Yle/Björn Karlsson haddaway
Idag är allt så slipat. Tillvaron verkade lättare på 90-talet och ingen behövde ta en massa selfies hela tiden för att upprätthålla sitt personliga varumärke.
Färglada solglasögon på We love the 90s
Karkku Färglada solglasögon på We love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Overaller och magväskor
Jenni, Roni, Tanja Overaller och magväskor Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s

Karkku anser att det idag finns ett tvång till att passa in.

- På 90-talet var det tillåtet att se annorlunda ut och ha en egen stil, nuförtiden ser alla likadant olika ut. Om någon sticker ut idag får hen genast stå ut med en massa kommentarer, menar Karkku.

Jag tror folk hade mer framtidstro då än nu. 90-talet är ju inne igen, kanske decenniets positiva livssyn också smittar av sig på vår tid
Rosa peruker
Partyperuker Rosa peruker Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s

Det lättaste sättet att komma i kontakt med 90-talsmusik om man inte har egna minnen från årtiondet är genom att lyssna på Smurfarnas smurf-versioner av populära låtar. Det har Minna och Karoliina gjort och nu har diggandet fört dem hela vägen till We Love the 90's.
- Alltså vi kan ju inte orginallåtarna, skrattar Karoliina. Det går ändå lika bra att sjunga med.

Färglada solglasögon på We love the 90s
Karoliina, Minna Färglada solglasögon på We love the 90s Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s
Leonardo-fans
Mia, Enni Leonardo-fans Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s

Mia och Enni gillar framför allt att 90-talsmusiken är så positiv.

- Det finns inte någon melankoli i låtarna, säger Enni. Efter några nanosekunder ändrar hon sig ända.

- Rednex låt Wish You Were Here är faktiskt väldigt melankolisk.

- Och sjukt bra, inflikar Mia. Vi sjöng den just tillsammans.

Mia önskar att det idag kunde vara lite mer som på 90-talet.

- Idag är allt så slipat. Tillvaron verkade lättare och ingen behövde ta en massa selfies hela tiden för att upprätthålla sitt personliga varumärke.

Både Mias och Ennis klädval tyder på att de vurmar för Leonardo Dicaprio. Förutom Titanic-skjortan Enni har på sig, fiskar hon också upp sin plånbok ur fickan som även den är full med bilder av en ung DiCaprio. Mia har egenhändigt tillverkat ett halsband som kronas av ett litet porträtt av skådespelaren.

- Jag älskar 90-talets Leonardo, idag har jag en mer komplicerad relation till honom, säger Enni. Jag tycker han kunde sluta dejta endast personer som motsvarar dagens trista skönhetskonventioner.

Rednex har alltid roligast på scenen
Rednex har alltid roligast på scenen Rednex har alltid roligast på scenen Bild: Yle/Björn Karlsson we love the 90s,Rednex,Rednex