Hoppa till huvudinnehåll

Andra stadiet föjer steget in i vuxenlivet och framtiden. Sebastian öppnade sitt liv för kamerorna

Sebastian Mellblom som medverkar i tv-serien Andra stadiet.
Sebastian Mellblom medverkar i realityserien Andra stadiet. Sebastian Mellblom som medverkar i tv-serien Andra stadiet. Bild: Pampas Production youtubare

Serien Andra stadiet finns tillgänglig på Arenan. Vi träffade den Sibbobördiga youtubern och musikern Sebastian Mellblom som medverkar i serien. Hur känns det att ha ett filmteam i släptåg vart man än går?

Andra stadiet är en realityserie på tolv avsnitt där vi får vi följa en grupp finlandssvenska abiturienter och sista årets yrkesstuderande i ett brytningsskede som avgör deras framtid. Hur går övergången till vuxenlivet och vad svarar de på den ångestfyllda frågan ”vad ska jag bli då jag blir stor?”

En av de medverkande är den Sibbobördiga youtubern och musikern Sebastian Mellblom. Sebastian tar sin studentexamen vid gymnasiet Lärkan och siktar på studier vid Hanken.

Sebastian Mellblom
Sebastian Mellblom. Sebastian Mellblom Bild: Yle/Claudia Rybin sebastian mellblom,Yle X3M

Hur kom du med i serien?

- Producenten besökte vår skola och berättade om projektet och vad de hållit på med tidigare, till exempel Drakan. Jag är ju helt besatt av media, jag har alltid varit intresserad av det. Jag började precis jobba som modell och håller mycket på med Youtube. Jag tänkte att det här är en chans jag inte kan missa. En perfekt möjlighet.

Efter en provfilming där Sebastian intervjuades blev det skrivet i sten - han skulle få medverka i serien som killen från Lärkan i Helsingfors.

Hur känns det att göra reality-tv med ett filmteam som följer dig?

- Jag ska inte säga att det var helt naturligt, det var det absolut inte. Klart jag hade det i bakhuvudet att där är någon som följer med mitt varje steg, men eftersom jag filmar mig själv så mycket hemma så kändes det inte så ovanligt. Jag vande mig jättesnabbt vid deras närvaro. Jag kunde skilja på när de filmade och när de inte filmade. Givetvis är det ju lite andra blickar du får i skolan när du går förbi och två killar filmar dig.

Hur skiljer det sig att filma dig själv och att ha ett proffsteam som filmar dig?

- Jag är van vid kameror och vid att radera timmatal av dåliga tagningar. Den största skillnaden var att jag kände att jag måste satsa så att filmteamet inte behöver ta tagningar om och om igen.

Var det något som kändes jobbigt under inspelningarna?

- Om producenten lyssnar så nej, absolut ingenting ... Det enda jag kommer ihåg är då vi hade abispexet och jag skulle skådespela vår fysiklärare. Då kände jag mig färdigt stressad över hur det kommer att gå. Då hade jag både micken för själva uppträdandet och micken för kamerorna, och kamerorna filmade mig från olika håll. Jag tror inte att jag någonsin haft lika många olika ögon på mig samtidigt som i den stunden.

Att möta vuxenlivet och bestämma vad man ska syssla med i framtiden, vilket serien handlar om, är inte alltid så lätt. Så var det också för Sebastian.

- Jag har skjutit upp på att funderat på det. Jag har så varierande bilder av vad jag vill bli - sångare, pilot … Jag har nog övervägt en hel del.

Till slut kom Sebastian ändå fram till att han vill syssla med sin passion, media. Samtidigt insåg han att mediebranschen är tuff och att han behöver en plan B, och började läsa till inträdesprov på Hanken.

- Vissa nätter var det hemskt att läsa. Jag förstår er som är födda -98 som nu läser.

Ska du se på det första avsnittet då serien har premiär?

- Det kommer att bli spännande att se hur det blev på riktigt. Jag har ju en bild av hur det ser ut i mitt huvud, men att se hur det blev på skärmen kommer att vara jättespännande.

Andra stadiet sändes första gången 2016 i Yle Fem och på Yle Arenan. Serien publicerades på nytt på Yle Arenan i april 2018.

Produktion: Pampas Production, 2016