Hoppa till huvudinnehåll

Ny utmaning för Colliander - vill vara med och bygga långsloppskultur

Niklas Colliander.
Niklas Colliander leder nytt skidteam med fokus på långlopp. Niklas Colliander. Bild: YLE/Albert Häggblom fm i skidåkning

Det har gått några år sedan Niklas Colliander avslutade sin egen karriär som skidåkare, men nu är han tillbaka i hetluften. Den 31-årige Vandasonen inleder jobbet som sportchef för ett nygrundat långloppsteam.

Skiteam Mäenpää kommer att medverka i Skiclassics turnén under vintern 2016-2017 och enligt Colliander finns åtminstone prologen, Marcialonga, Vasaloppet och Ylläs-Levi redan inprickade i kalendern.

– Det känns väldigt spännande att få vara med om det här. Teamets målsättning på lång sikt är att bygga upp en kultur för långlopp som redan existerar i till exempel Sverige och Norge. Visst finns det en långloppskultur i Finland också, men den skiljer sig lite från våra nordiska grannar. Vi är ändå en lika stor skidnation, så vi lever intressanta tider, säger Colliander till Yle Sporten.

Hans roll i teamet är renodlat sportslig och Colliander tror att hans många år av erfarenhet kan komma väl till pass med att hjälpa åkarna i stallet på traven.

– Mitt intresse ligger främst i att kunna hjälpa andra med vad jag kan bidra med. När man ser människor med en otroligt stor drive att lyckas blir man själv också dragen med, förklara Colliander.

Niklas Colliander ställde också själv upp i ett Vasalopp mot slutet av den aktiva karriären och trots att han t.ex. är jämngammal med världscup- och VM-satsande Matias Strandvall finns det ingen risk för att skidorna och nummerlappen skulle åka på igen.

– Jag har absolut inget intresse att tävla längre själv. Hoppeligen kan ändå lärdomarna från den egna karriären komma väl till pass nu i min nya roll.

Niklas Colliander fungerar som sportchef för teamet, vars elitgrupp består av fem åkare. Ari Luusua, Christoffer Lindvall, Hans Mäenpää, Viktor Mäenpää och Hannes Mäenpää är den kvintett som försvarar teamets färger ute i långloppen.

– Både Ari Luusua och Christoffer Lindvall har fortfarande sina huvudmålsättningar i världscupen och på hemma-VM i Lahtis, men de är viktiga kuggar i teamet, förklarar Colliander.

Skiteam Mäenpää tävlar i Skiclassics i långlopp.
Skiteam Mäenpää, elitgruppen. Skiteam Mäenpää tävlar i Skiclassics i långlopp. Bild: Pressmeddelande / Skiteam Mäenpää långlopp,längdskidåkning

Teamet har också en utmanargrupp där de tre åkarna är Henrik Ekstrand, Johan Mäenpää och Tomas Mäenpää.

Med på Skiclassics

Årets turné inleds med en 10 kilometer lång prolog i slutet av november i Schweiz och La Sgambeda (35km) i Italien i december.

I tävlingen som föddes år 20111 ingår bland annat det kinesiska Vasaloppet, den italienska klassikern Marcialonga samt Vasaloppet mellan Sälen och Mora och det norska Birkebeinerrennet.

Den sista tävlingen i kalendern står på programmet den 8 april när åkarna i Ski Team Mäenpää får testa fästet på hemmaplan. Då åker man 55 kilometer mellan Ylläs och Levi.

För Niklas Colliander blir det en hel del resande.

– Visst blir det en del resor, men det skall bli spännande. Vi tar en säsong i taget. Efter första året gör vi ett mellanbokslut och kollar hur det kommit igång.

Colliander som själv skidat en hel del i tävlingsspåren under åren vet att långlopp i sig kostar mycket pengar. Vill man göra det ofta och bra kostar det rimligtvis ännu mera pengar.

– Jag är egentligen fel människa att prata med om det ekonomiska, men det är helt klart att det kräver en hel del resurser bara för att få det att rulla. Tittar man sen på de team som finns uppe i täten är det solklart att man måste ha en rejäl och stadig kassa för att kunna konkurrera, påpekar Colliander.

Första gången Skiteam Mäenpää under Collianders sportsliga ledning är i elden blir vid den schweiziska prologen den 27 november.