Hoppa till huvudinnehåll

"Också på Hawaii behövs volontärer"

Samuel Snellman och hans medvolontärer samt barn på Hawaii.
Samuel Snellman (sitter i mitten) och hans volontärkompisar på Hawaii. Samuel Snellman och hans medvolontärer samt barn på Hawaii. Bild: Privat samuel snellman

Vad har surfbräden med frivilligarbete att göra? Som volontär på Hawaii fick Samuel Snellman bland annat surfa och mingla och på det sättet hjälpa mindre lyckligt lottade i livet.

Samuel Snellman från Jakobstad tillbringade tre månader i Wahiawa på Hawaii som volontär för organisationen Surfing the Nations. Även om det inte låter som ett väldigt brådskande, katastrofdrabbat mål för hjälparbete så finns det ett behov av volontärer också i söderhavsparadiset Hawaii.

- Jag kan förstå att det låter som semester men det finns till exempel många hemlösa på Hawaii, speciellt i Wahiawa, berättar Samuel.

- Vi delade också ut mat åt behövande, upptill 900 personer i veckan. Då kände jag nog av att "wow - vi hjälper faktiskt till!"

Surfing the Nations är, precis som det låter, en organisation där surfing har en central roll. Hur går volontärjobbet ihop med surfing?

- Surfingen kommer in som ett sätt att få kontakt med människor, med andra surfare. Sedan då du har en relation så kan du hjälpa om de behöver hjälp, till exempel i trädgården, vardagssysslor för att underlätta för sådana som har mycket på gång.

Att hjälpa andra är att hjälpa sig själv

Snellman jobbade också med mer traditionella volontäruppgifter – som att hjälpa hemlösa i Wahiawa. Men Surf the Nations är ändå inte en renodlad hjälporganisation, utan deltagarna ska även delta i kurser och så ska det ju såklart surfas. Men betyder det här att volontärarbetet bara är en fasad för bortskämda västerlänningar som ska semestra? Nej, säger Samuel, som ändå inte skjuter ner fördomen helt och hållet.

- Orsaken till att jag åkte iväg kanske handlade mer om mig, fokus låg på att jag skulle utvecklas som människa. Jag visste inte vad jag ville göra med mitt liv och vad jag ska studera. Men väl där på plats så flyttade fokus mer och mer till dem jag hjälpte. Om jag hjälper andra så får jag också någonting ut av det.

Surfing the Nations

Frivilligorganisation som grundades 1997 i Honolulu, och numera stationerad i ett slumområde i staden Wahiawa, Hawaii. Målsättningen är att få unga att hjälpa och leda på ett positivt sätt.

Lokalt hjälper STN på tre sätt: matutdelning, stöd för marginaliserade barn och engagerande genom surfing. Organisationen ordnar även olika evenemang runtom i Hawaii för att uppmärksamma marginalisering i småstäder som Wahiawa.

Jobbar också internationellt i bland annat Sydostasien och gör volontärarbete genom surfing.

Allt sköts av volontärer, som kan söka till tre program: internship, surfing leadership school och Summer Challenge. Läs mer om STN på organisationens webbplats.

Lärjungen återvänder

Kurserna som deltagarna på Surf the Nations volontärpraktik genomför är som en slags lärjungeskola, berättar Samuel.

- Organisationen är en humanitär organisation som drivs av kristna. Tanken är att du ska lära dig att leva så som Jesus ville, som en lärjunge.

Det religiösa är ändå inte den största delen av programmet, utan själva hjälparbetet. Samuel tillbringade tre månader på Hawaii under sin "praktikperiod" där i vintras. Nu ska han åka tillbaka.

- Nu blir det 15 månader heltidsjobb på Hawaii. Och visst är det länge men jag känner att det är rätt just nu. Jag vill försöka få ännu bättre kontakt med dem där, bli vän med dem. Det finns många hemlösa där och jag vill umgås med dem och bli vän med dem och på det sättet hjälpa till.

29.8 2016 Artikeln uppdaterades för att rätta faktafel.