Hoppa till huvudinnehåll

Turkarna i Finland bävar för att kritisera president Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan Bild: EPA/SEDAT SUNA Recep Tayyip Erdogan,Turkiet,presidenter

Efter att tiotusentals har gripits i Turkiet med anledning av statskuppen i juli, är många turkar rädda för att säga vad de verkligen tycker om president Recep Tayyip Erdoğans politik - också turkarna här i Finland.

Jag träffar Aylin, som vill vara anonym, utanför en restaurang i centrum av Helsingfors. Ute skiner solen och det är ovanligt varmt för årstiden, men Aylin mår illa och vill inte sitta ute.

Vi väljer i stället att sätta oss i det mörkaste hörnet som finns inne på restaurangen. Persiennerna i fönstren är fördragna. Det är så mörkt att jag nästan inte ser Aylin där hon sitter bredvid mig på bänken.

Liksom alla andra turkar jag kontaktade för en intervju, är Aylin rädd för att ge sig till känna om hon öppet uttrycker sin sanna åsikt om situationen i Turkiet.

Hon kommer från en högt utbildad familj med fem barn. Förutom hennes bror, syster och föräldrar har alla de andra lämnat landet. Också många av hennes högt utbildade vänner har flytt.

Rädslan för att Aylin ska råka illa ut för sina åsikter är påtaglig. I det dunkla skenet på restaurangen vågar hon ändå prata.

Svårt att vara kvinna i ett konservativt och religiöst Turkiet

Aylin lämnade sitt hemland Turkiet för sex år sedan.

Hon kom till Finland för att studera och avlade en magisterexamen här för några år sedan. Nu har hon fått uppehållstillstånd i Finland och jobbar som entreprenör.

Redan när Aylin lämnade sitt hemland för sex år sedan hände det saker som Aylin inte uppskattade i Turkiet.

- Som högutbildad kvinna med västerländska ideal och som förespråkare av demokrati, kände jag mig allt mer marginaliserad, eftersom åsikterna i Turkiet redan då var ganska konservativa, säger Aylin.

Människor var apatiska efter statskuppen

Aylin råkade vara på semester i Turkiet när statskuppen ägde rum i juli.

Hon befann sig inte i Istanbul, utan i Turkiets nordligaste stad Sinop, som Aylin beskriver som en liten glimt av hopp i ett annars så konservativt land.

Jag frågar henne vad hon menar med hopp och Aylin svarar att Sinop är mycket modernare än resten av regionen kring Svarta havet och landet i stort, som har blivit allt mera religiöst.

Själv likställer Aylin religion med förtryck.

För Aylin var det den första statskuppen hon någonsin varit med om, men för hennes pappa var det den fjärde. Kuppen i juli liknade ingen annan tidigare kupp som pappan hade varit med om tidigare, förklarar Aylin.

En kupp sker inte under bästa sändningstid. Den sker tre på morgonen, till exempel.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland

Hon kanske inte skulle få återvända hem till Finland

När statskuppen ägde rum var Aylin rädd. Kanske till och med mera rädd än turkarna som inte hade någonstans att fly.

Mest rädd var Aylin för att inte kunna lämna landet.

Jag skämdes över att jag tänkte så själviskt. Resten av min familj och bekanta i Turkiet hade ju ingen annanstans att ta vägen och jag tänkte bara på mig själv.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland, som vill vara anonym.

Aylin var också förvånad över att folket i Turkiet inte reagerade kraftigare på kuppen.

- Kanske är det för att jag bor i Finland och kan se saker utifrån. Men det skrämmer mig att det inte finns någon opposition. Alla bara accepterade det som hände, säger Aylin.

Bara en dag efter statskuppen återgick livet till det normala i Turkiet. Folk gick på caféer och shoppade som om inget någonsin hade hänt.

Det är konstigt hur folk kan återgå till det normala på nolltid, medan jag var i panik och tänkte vad fan händer egentligen.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland

Rädsla för att bli arresterad

Så går diskussionen in på det högst obekväma och känsliga ämnet, president Erdogan. När jag frågar Aylin vad hon tycker om Erdogan, vill hon först inte svara.

Efter att jag påmint henne om att hon får vara anonym, svarar hon till sist att Erdogan har gjort stor skada åt landet sedan han kom till makten, vilket känns som en evighet.

Erdogan har splittrat landet i två läger, tycker Aylin.

Det att Erdogans personlighet är så aggressiv och förtryckande har gjort att hans anhängare också har börjat agera likadant, tycker Aylin. Den attityden gillar hon inte alls.

Så nej, jag stöder honom inte alls och nu borde jag nog hålla mig anonym för han kan vara det värsta som har hänt landet.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland, som vill vara anonym

Jag frågar henne vad hon är så rädd för. Aylin svarar att hon inte kan vara säker på att polisen i Turkiet inte kollar upp vad folk säger och tycker.

Några jag känner har till och med börjat radera sina Facebookuppdateringar och Whatsappmeddelanden, bara för att de kan användas som en orsak att slänga dem i fängelse.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland, som vill vara anonym.

Uppmanar till försiktighet på sociala medier

Jag frågar henne vad hon tror att händer med dem som arresteras. Hon svarar att de kan få sitta fängslade i flera år i väntan på rättegång, innan de slutligen släpps.

Aylin har inte sett någon av hennes bekanta bli arresterad, men hon har försökt varna sin pappa för att han ska vara försiktig med vad han skriver på Facebook och vem han blir vän med.

- Min pappa är ny på Facebook och vill bli vän med alla, även sådana som han inte känner. Jag brukar säga, var försiktig.

Framtiden i Turkiet förstörd - Finland är det enda hemmet

Aylin har inga stora förhoppningar för framtiden. Många i Turkiet är missnöjda med situationen, men få vågar göra något åt saken.

Folk är apatiska och likgiltiga, anser hon. Alkoholkonsumtionen i landet har också ökat, berättar hon.

- Folk dricker, bara för att glömma saker. För ibland känns det som om det inte finns någon väg ut. Du är bara för liten i det här stora systemet, så vad kan jag göra? Jo, jag bara fortsätter leva mitt liv. Och om jag får chansen, så lämnar jag landet. Folk tänker bara på sig själva och sina familjer och försöker rädda dem.

Aylin är ledsen över att hon kanske aldrig mer kan besöka Turkiet igen. Finland blev plötsligt hennes enda hem.

Den här gången kom jag för första gången tillbaka till Finland med ett krossat hjärta. Jag vill att Finland är mitt hem, men det känns som om jag miste mitt riktiga hem.― Aylin, turkisk kvinna bosatt i Finland, som vill vara anonym