Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad vill nå månen – utmanar Åboborna att röra på sig 384 000 kilometer

Braheloppet 2015
Braheloppet 2015 Bild: Yle/Linus Hoffman braheloppet

Åbo stad vill att Åboborna ska motionera mera och utmanar dem till att gemensamt röra på sig 384 000 kilometer i september, vilket motsvarar en resa från jorden till månen. Det sker genom kampanjen Hela Åbo motionerar. Kampanjen förs av Åbo stad och Valonia, en organisation för hållbar utveckling och energifrågor.

Det är andra gången som staden uppmanar Åboborna att röra på sig. I augusti ifjol samlade man in 114 000 kilometer som svar på en utmaning av Uleåborgs stad.

I år ska målet förverkligas med hjälp av att föreningar och arbetsplatser planerar aktiviteter som ökar stadsbornas vardagsmotion. Ett av de stora enskilda evenemangen är Pekka Hyysalos FightBack Run som ordnas för tredje gången 3.9. Pekka Hyysalo är känd för att remarkabelt nog ha återhämtat sig från en allvarlig skidolycka.

- Åbo vill på ett aktivt sätt främja invånarnas välbefinnande och aktiva livsstil. Ju friskare vi är desto bättre mår hela Åbo - välbefinnandet syns i minskade sjukfrånvarodagar, kortare vårdköer och en livskraftigare stad, säger direktör för Åbo stads idrottstjänster Markus Kalmari.

Kampanjen erbjuder evenemang under hela september, som kan hittas här. Bland deltagarna lottas priser ut och man kan bland annat vinna Föli:s presentkort, Museicentralens årskort, konsert- och teaterbiljettpaket, ett motionsarmband på 20 gånger, motionsbiljettpaket och aktivitetsarmband.

På sociala medier samlas kampanjen under hashtaggen #Turkutekeehyvää

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland