Hoppa till huvudinnehåll

FC Futura kämpar för att behålla sin serieplats

FC Futuras herrar tränar
Så här såg det ut då FC Futura tränade i fjol. FC Futuras herrar tränar Bild: Yle/Fredrika Sundén fc futuras herrar. fotbollsträningar

Borgålaget FC Futura har gjort en lite sämre säsong, och riskerar nu att mista sin plats i herrarnas division två i fotboll. Allt hopp är ändå inte förlorat då några matcher återstår.

I fjol hade FC Futura en drömsäsong i herrarnas division två i fotboll. Den här säsongen har inte varit lika lysande – för tillfället ligger Borgålaget på en elfte plats i serietabellen.

Det innebär att laget riskerar att förpassas till division tre efter ungefär åtta år i division två. Alla lag som placerar sig på tionde plats eller sämre mister sin plats i serien.

Söndagens hemmamatch mot Kultsu gav inte mycket hopp då FC Futura förlorade med siffrorna 0-1.

– Det har nog inte gått så bra. Vi ligger under strecket i serietabellen. Jag vet inte vad som är fel, säger Juha Kolehmainen som är lagledare tillsammans med Petri Lampinen.

Fjolårets lag splittrades

En teori är att fjolårets lag i hög utsträckning splittrades efter förra säsongen och många erfarna spelare valde att sluta. Tränarna valdes först i början av året, och den nya chefstränaren slutade i månadsskiftet mars–april.

Kolehmainen berättar att lagbygget kom i gång rätt sent på våren.

– På våren spelade vi överraskande bra, men i juli började det gå sämre. När det kommer ett bakslag så går spelarna lite ner på knä, säger han.

Några andra större teorier om varför det inte har gått så bra för FC Futura finns inte, trots att lagledningen har försökt grubbla på det. Kolehmainen skrattar och förklarar att det nog har blivit en del sömnlösa nätter.

– Fotboll är inte så allvarligt, men nog är det så att man funderar då man har varit med 21 år som jag.

Det finns ändå hopp för FC Futura om att få fortsätta i division två. Laget har fem matcher kvar innan säsongen tar slut i början av oktober, och det krävs några segrar för Borgålaget.

Laget har räknat med att det åtminstone behövs tre, fyra vinster för att vara på den säkra sidan. Matchen mot FCV i Vaajakoski på lördag är den viktigaste.

– Vi försöker ännu kartlägga några spelare, men det finns inga beslut. Vårt material i laget är ganska smalt just nu så vi måste få några förstärkningar.

Måste få självförtroendet tillbaka

Serien är ganska jämn och Kolehmainen säger att vem som helst kan vinna vem som helst.

Gnistan leder serien för tillfället, och FC Futura har både spelat jämnt mot dem och besegrat dem i början av säsongen.

– Inga lag är oövervinneliga men vi behöver få tillbaka det självförtroende vi hade i våras så att vi tror på att vi kan vinna. Just nu känns det som om laget har ganska lågt självförtroende, säger Kolehmainen.

Borgåborna har också varit flitiga att heja på FC Futura trots att säsongen inte har varit något vidare. Enligt Kolehmainen brukar laget ha en publik på ungefär 500 personer då det går bra. Under den senaste matchen hade man 330 fans i publiken.

De andra lagen i serien har också sagt att det skulle vara ledsamt om FC Futura mister sin serieplats, eftersom de har varit nöjda med matcharrangemangen i Borgå.

– Vi har fått höra att det är intressant att komma till Borgå då evenemangen är så välarrangerade. Centralidrottsplan är ett ganska idylliskt ställe också så det är trevligt att komma dit, säger Kolehmainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland