Hoppa till huvudinnehåll

"Koranen hjälper mig att somna om"

Om Merjema Dizdarevic vaknar mitt i natten och är rädd, så hjälper det att läsa Koranen. Men då måste hon klä sig i slöja först.

- Kvinnor ska inte läsa Koranen med håret framme, säger hon.

Därför är det mera praktiskt att bara läsa något stycke utantill ibland.

- Jag vet ju inte om det har någon betydelse, men det känns åtminstone tryggare, och jag har lättare att somna om.

Merjema skrev studenten förra våren och bodde hemma med sina föräldrar på Åvägen i Närpes fram till för ett par veckor sedan, då hon flyttade till Vasa för att börja studera. Först visste hon inte vad hon ville bli, men då hennes mamma sa att det är härligt att arbeta med barn för att de är som små psykologer, så bestämde hon sig för att läsa till socionom.

- Och jag trivs perfekt med studierna hittills. Alla i skolan är jättetrevliga och jag bor ihop med min bästa kompis. Jag älskar livet nu just.

Merjema Dizdarevic pratar
Jag ville flytta bort från Närpes och nu gjorde jag det äntligen, säger Merjema Dizdarevic. Merjema Dizdarevic pratar Bild: Yle/Matti Palmu merjema dizdarevic

Men hon saknar ändå sin mamma ibland och brukar åka hem till Åvägen på veckosluten. Där har hon fortfarande sitt flickrum kvar, med alla planscher och citat som hon hängt upp på väggarna. Hennes mamma brukar säga att Merjema inte borde ha så många bilder på mänskor där, eftersom det kan misstolkas som att det är dem hon ber till när hon ber i rummet.

- När jag ber här borde jag egentligen vända på bilderna eller plocka ner dem, annars kan det verka som om jag ber till demoner ungefär. Men jag brukar inte vara så noga med det där.

merjema sminkar sig
Religiösa regler styr inte mitt liv, säger Merjema. merjema sminkar sig Bild: Yle/Matti Palmu bakom parabolen

- Det är ju helt vanliga bilder jag hängt upp. Fotografier på kompisar jag tycker mycket om. Jag ser inget fel i det, egentligen.

Men hon tror ändå att det finns demoner.

- Både bra och dåliga demoner. Dom goda är Guds änglar, tror jag, och av de onda är Satan värst. De har inga kroppar, men vissa av dem kan stiga in i oss, och in i djur ibland. Så har jag åtminstone förstått det.

merjema dizdarevic läser koranen
Men allt blir mindre läskigt när jag ber att Gud ska skydda mig, säger Merjema Dizdarevic. merjema dizdarevic läser koranen Bild: Yle/Matti Palmu bakom parabolen
Merjema Dizdarevic läser koranen
För säkerhets skull har Merjema Dizdarevic lärt sig några böner ur Koranen utantill. Merjema Dizdarevic läser koranen Bild: Yle/Matti Palmu merjema dizdarevic

Bredvid Koranen brukar Merjema alltid också ha någon annan bok på gång. Hon läser ofta självbiografier och faktaböcker om kriget på Balkan, till exempel. Nu när hon studerar har det blivit lite mindre.

- Men Sulejman Bugari är en författare jag alltid älskar att läsa. Han lyckas beskriva islam på ett sätt som får en att förstå att alla mänskor hör ihop. Oberoende religion, till och med.

merjema dizdarevic pratar
Jag har ett kort meddelande till alla som tror att muslimer och terrorister är samma sak, säger Merjema Dizdarevic. Läs Koranen innan ni säger något. Vår religion har en regel som jag älskar och den säger att ingen ska döda någon, för om man ens dödar en enda person så är det samma sak som om man dödar hela mänskosläktet. Alla är lika mycket värda. merjema dizdarevic pratar Bild: Yle/Matti Palmu bakom parabolen

Melisa Elkaz och Merjema Dizdarevic medverkar i Svenska Yles dokumentärserie Bakom parabolen.
Läs mer om produktionen Bakom parabolen här

Läs också

Nyligen publicerat - Bakom parabolen

 • "Tror du det är roligt?"

  Salih Mehmedagig hatar vapen.

  Salih Mehmedagic hatar vapen. - Man har fel i huvudet om man köper plastpistoler och gevär till sina barn, säger han. - Det är ingen lek. Det är business och kriminellt, hela vägen. Fabriksprocessen är också absurd, tycker han. - Först skissar man och ritar en planering. Sen bygger man vapnet och sen skjuter man dig. Med samma vapen!

 • "Gud har ju ingen fru"

  Vi är inte Guds barn. Vi är hans slavar, säger Seval Bitic.

  När Seval Bitic utövar islam blir livet mera inrutat och strukturerat. Han ber fem gånger om dagen och försöker styra sina handlingar och tankar enligt givna mönster.

 • Thang bjuder hemlösa spöken på mat

  Flickvännen Isabel Kullström vet inte vad hon ska tro

  De känner sig mest hemma hos varann, även om de kommer från helt olika kulturer. Det är bara synen på spöken som skiljer. Thang Nguyen tror att de finns och brukar bjuda dem på mat ibland, medan Isabel Kullström helst inte vill veta av dem. - Jag kan bli rädd när Thang börjar prata om spöken, säger hon.

 • "Koranen hjälper mig att somna om"

  Merjema Dizdarevic känner sig trygg då hon läser Koranen.

  Om Merjema Dizdarevic vaknar mitt i natten och är rädd, så hjälper det att läsa Koranen. Men då måste hon klä sig i slöja först.

 • Kungen från Jamaica

  Oneil Walker hade aldrig drömt om att flytta till Närpes.

  Åvägen i Närpes har många namn. Mammas gata. Allas gata. Vissa har också kallat gatan för sitt ghetto, då det samlats folk från många olika länder där. Oneil Walker kommer från Jamaica och hans närmaste grannar är hemma från Holland, Bosnien och Vietnam. Men just han har ändå aldrig kallat gatan för ett ghetto.

 • "Många levde dubbelliv på båten"

  Oneil och Lotten Walker träffades på ett kryssningsfartyg

  Varken Oneil eller Lotten Walker vill jobba på sjön igen. Åtminstone inte nu, när de har familj och små barn. Men det fanns en tid då personalen på kryssningsbåten var som deras familj, och det var under den tiden de träffades.

 • Här samlas både levande och döda vid matbordet

  Farfar syns inte, men finns här ändå, säger Thang Ngyuen.

  En gång om året eldar Thang Nguyen upp en bunt sedlar ute på balkongen. Det är hans sätt att skicka pengar till andra sidan och den andliga världen där hans farfar och alla andra döda släktingar finns.

 • "Jag tror på spöken"

  Buddhisten Thang Nguyen tror att det finns andar överallt.

  Thang Nguyen gick i lågstadiet när han såg ett spöke första gången. Det satt uppe i ett träd, hemma i Vietnam. Hans föräldrar är buddhister och Thang visste att de brukade tillbe döda släktingar, men han hade inte själv haft så många tankar på Gud. Och inte på spöken heller, för den delen. - Livet gick mest ut på att leka, säger han. Stränderna var långa och vita och havet var grönt.

 • "Det fanns massor av kärlek i ghettot"

  Oneil Walker växte upp i Kingston i Jamaica.

  I ghettot i Jamaica lärde han sig tidigt att han måste kämpa hårt. Nu bor Oneil Walker här tillsammans med sin hustru Lotten och har inga planer på att flytta tillbaka.

 • "Nu dansar alla med alla"

  Vi ska njuta, inte bråka, säger Enisa Mehmedovic.

  En gång om året åker Mensur Mehmedagic och hans kompisar från Närpes till Åbo, för att stiga ombord på kryssningsbåten. Balkan-kryssningen pågår i ett dygn och sägs vara den bästa festen i Europa, just då.

 • "Jag vill till paradiset efter döden"

  Seval Bitic behöver umgås med alla han förlorade i kriget.

  Han vill inte tro att livet slutar efter döden. Seval Bitic vill komma till paradiset då och umgås med sin mamma och pappa och alla andra han förlorade i kriget. Sina två bröder och många kompisar.

 • Han fick sju rätt på lotto

  Salih Mehmedagic hann bara inte lämna in lappen i tid.

  På dörren till sovrummet står orden med stora bokstäver: Love a lot. Det är det han kom fram till efter alla år i krig, att kärlek är det enda som räknas. Pengar betyder ingenting.

 • De längtar efter att få bära slöja

  Kvinnor i slöja har makt, säger Merjema Dizdarevic.

  De tycker att kvinnor i slöja är otroligt vackra och vill själva börja bära slöja på heltid en dag. Men inte än. Först vill de veta mera om islam och pröva på att leva efter reglerna.

 • "Mamma och pappa vill inte prata om kriget"

  De vill veta mera, men föräldrarna vill inte prata om det

  De har inga egna minnen av kriget. Och varken Merjema Dizdarevic eller Melisa Elkaz brukar prata om det med sina föräldrar heller. - Vi vet att de har varit med om det och vi vill veta mera, men de är så traumatiserade att vi måste undvika att fråga, säger Melisa. Merjemas pappa dog när Merjema var liten. - Jag har bara två minnen av honom, säger hon. Ena gången ser jag honom stå.