Hoppa till huvudinnehåll

Nya vargungar i gränsområdet mellan Raseborg och Salo

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Vargarna i Salo och Raseborg har väckt mycket debatt. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

En ny vargkull föddes i våras i vargreviret som sträcker sig över området kring gränsen mellan Raseborg och Salo. Det rapporterar Finlands viltcentral.

Vargkullen har observerats flera gånger. Man har också sett några äldre vargar både i och utanför reviret, både i par och ensamma.

Också ifjol observerades en kull i reviret.

På hösten är det vanligt att vargen rör sig på ett större område än under sommaren. Det betyder att vargen rör sig också utanför det uppskattade reviret.

Jaktvårdsföreningens rovdjurskontaktperson tar emot observationer av varg och andra stora rovdjur.

Samarbetsgrupp

En samarbetsgrupp med tio personer har grundats för reviret i Raseborg och Salo. I gruppen finns människor som bor och verkar i vargreviret.

Samarbetsgruppen ska bedöma det lokala vargläget och fundera på förebyggande åtgärder. Gruppen ska också diskutera frågor kring jakt och om man behöver ingripa mot individer som orsakar skada.

Till gruppen hör: Kim Grusander, Seppo Lehto, Fredrik von Limburg Stirum, Kjell Lindholm, Anna-Maria Lamminen, Jarmo Markkanen, Leena Monthén, Thomas Stenström, Sami Vasenius och Tomi Veräjänkorva.

Det ska hållas ett möte för lokalbefolkningen om vargen och stamvården under hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland