Hoppa till huvudinnehåll

Övergiven bil irriterar Tarkisbor

felparkerad bil på tarkisvägen i borgå
Bilen står i korsningen av Tarkisvägen och den krokiga Uljasvägen. felparkerad bil på tarkisvägen i borgå Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,tarkisvägen,Felparkering

I över åtta veckor har bilen stått vid Tarkisvägen i Borgå. Registerskyltarna är avlägsnade och en uppmaning om att föra bort bilen är fäst på vindrutan.

På flyttningsuppmaningen står att läsa att bilen bör flyttas senast den 21 augusti och att kostnaderna för proceduren kan nå upp emot 480 euro.

- Det är många Tarkisbor som är irriterade på att bilen tillåts stå där vecka efter vecka, säger Mona Grönqvist, som bor en bit bort längs Tarkisvägen.

Grönqvist har varit i kontakt med Borgå stads gatuavdelning gällande bilen.

- Enligt gatuavdelningen vill inte ägaren veta av bilen. Den står inte på en sådan plats att den skulle äventyra trafiksäkerheten och enligt dem är det också svårt att flytta den, säger Grönqvist.

felparkerad bil på tarkisvägen
felparkerad bil på tarkisvägen Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,majberget,Felparkering
felparkerad bil på tarkisvägen i borgå
felparkerad bil på tarkisvägen i borgå Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,tarkisvägen,Felparkering

Inget illdåd

Också det faktum att ingen har gjort illdåd på bilen förvånar Grönqvist.

- Gatuavdelningen var av den åsikten, att platsen är sådan att illdåd i praktiken är omöjlig att utföra där.

Bilen står i korsningen mellan Tarkisvägen och Uljasvägen, som leder upp till Majberget.

Med hänvisning till lagen om flyttning av fordon brukar stadens kommunteknik låta flytta övergivna bilar från stadens område till sitt lagerområde vid Siggbölevägen i Illby.

Inom 37 dagar räknat från fordonets flyttningsdag, kan fordonets ägare avhämta sitt fordon. Kostnaderna för flyttning och förvaring bör vara betald före fordonet avhämtas från lagerområdet.

Äganderätten till de fordon som inte avhämtats övergår till Borgå stad.

flyttningsuppmaning av bil på vindruta
Flyttningsuppmaningen har fästs vid vindrutan den 2 juli. flyttningsuppmaning av bil på vindruta Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,Felparkering,flyttningsuppmaning

Bärgningsbil beställd

Vid Borgå stads kommunteknik säger underhållsmästare Ville Kaasinen, att han för några dagar sedan tog beslut om att förflytta bilen till lagerområdet i Illby.

- Ärendet har gått vidare och nu hänger det på underleverantören när bilen kan avhämtas, säger Kaasinen.