Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhusbyggnader står fortfarande och förfaller i Nickby

Kokkikartanohuset = det gamla köket i Östanåparken i Nickby
Huset som under Nickby sjukhus tid var kök, ska byggas om till 16 bostäder. Kokkikartanohuset = det gamla köket i Östanåparken i Nickby Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Sibbo,Nickby,kokkikartano

Östanåparken - det vill säga det forna sjukhusområdet i Nickby - är långt ifrån färdigt. Ännu är ett antal hus öde och tomma, men nu ska åtminstone ett sättas i skick.

Byggföretaget Sisco har köpt den byggnad som tidigare tjänade som kök på området och kommer att inleda renoveringen i år.

Efter att verksamheten vid Nickby sjukhus upphörde, verkade livsmedelsföretaget Kokkikartano i fastigheten.

Huset kommer nu att förvandlas till ett bostadshus med 16 bostäder fördelade på tre våningar. Vindsvåningens bostäder blir av så kallad loftmodell.

Det så kallade Kokkikartanohuset (gamla köket) i östanåparken i Nickby
Företaget Kokkikartano verkade i huset efter att Nickby sjukhus upphörde. Det så kallade Kokkikartanohuset (gamla köket) i östanåparken i Nickby Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,kokkikartano

- Förberedelserna är på gång men bygglovsprocessen är ännu på hälft. När vi kan komma igång med renoveringsarbetena, är nu i myndigheternas händer, säger planeringsansvarige Henry Seppälä vid byggföretaget Sisco.

Byggföretaget Sisco kommer den 10 september att informera invånarföreningen Jokipuisto-seura om planerna för huset. Enligt områdets invånarförening, har de som är intresserade av att köpa en bostad i huset då möjlighet att påverka planerna.

Klockhuset i Östanåparken i Nickby
Klockhuset är till salu... Klockhuset i Östanåparken i Nickby Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,östanåparken
den före detta avdelning 8 i östanåparken i nickby
...likaså det hus som var avdelning 8 under Nickby sjukhus' tid. den före detta avdelning 8 i östanåparken i nickby Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,avdelning 8

Fastigheter till salu

I Östanåparken finns också två fastigheter som är till salu. En av dem är områdets mest iögonfallande fastighet, det så kallade klockhuset.

Namnet härleds från det klocktorn som finns på fastighetens tak. Efter att sjukhusverksamheten upphörde, verkade här en tid en restaurang och en filial för polisinrättningen i östra Nyland.

Den andra fastigheten som är till salu, är fastigheten som ligger alldeles invid klockhuset. Här fanns under sjukhusets tid avdelning 8.

förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016
Förvaltningsbyggnaden ser ut som ett utbombat hotell. förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,nickby sjukhus administrationsbyggnad

Ödehuset

Den fastighet som rönt mest uppmärksamhet är i alla fall den så kallade förvaltningsbyggnaden. Under sjukhustiden var fastigheten en kontorsbyggnad vid namn Förvaltningshus 31 och här verkade också områdets alldeles egna postkontor.

När sjukhusets verksamhet upphörde, hyrde bland annat Helsingfors stads hemsjukvård in sig i fastigheten samt ett tidningsförlag. Det fanns också andra företag och några bostäder i huset.

Då Sibbo kommun 2010 fick den gamla förvaltningsbyggnaden på Nickby sjukhusområde i utbyte mot mark av Helsingfors stad, värdesattes den till 1,5 miljoner euro.

Att förvandla huset till ett nytt kommunhus eller till bostadshus - vilket var kommunens preliminära planer - hade dock blivit på tok för dyrt. Man beräknade för tre år sedan renoveringskostnaderna till cirka 9 miljoner euro.

förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016
Baksidan av Förvaltningsbyggnaden med en av husets två ingångar. förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,förvaltningsbyggnader,nickby sjukhus administrationsbyggnad

Planerna idag

Förvaltningshuset ägs fortfarande av Sibbo kommun. Kommunen har ett förhandskontrakt om fastigheten med en intressent, som nu undersöker vilka möjligheterna är att renovera och köpa huset.

- Beslut ska tas före årsskiftet. Om kommunen och intressenten inte kommer till skott före det, förfaller förhandskontraktet och då gäller det att eventuellt inleda nya förhandlingar, säger lokalservicechef Juha Pohjonen vid Sibbo kommun.

övervakningskameror på förvaltningsbyggnaden i östanåparken i Nickby 2016
Övervakningskameror ska hålla oinbjudna gäster borta från förvaltningsbyggnaden. övervakningskameror på förvaltningsbyggnaden i östanåparken i Nickby 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,storebror ser dig,Övervakningskamera

Ingen vacker syn

Förvaltningshuset är idag ingen vacker syn. De övervakningskameror som finns installerade på väggen, har tydligen kommit upp alldeles för sent. Likaså de träskivor som ska förhindra intrång genom fönstren.

Fasaden är nämligen ställvis full av graffiti och en stor del av fönsterrutorna är krossade.

förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016
Förbommade fönster ska förhindra intrång. förvaltningsbyggnaden i östanåparken i nickby 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Sibbo,Nickby,igenbommade fönster,förvaltningsbyggnader,fönster

Förhandskontraktet mellan Sibbo kommun och intressenten har varit i kraft i närmare tre år redan. Senast om fyra månader måste alltså intressenten senast meddela om sina planer för fastigheten.

Även om kontraktet bryts, måste något förr eller senare ske. Huset får nämligen inte rivas eftersom det är skyddat av Museiverket.

- Nu minns jag inte exakt i vilken grad byggnaden är skyddad, men det är den. Jag skulle tro att det är fasaden som man inte får förändra utseendemässigt. Interiören är sen en annan sak, säger lokalservicechef Juha Pohjonen.

Arbetet med att förvandla sjukhusfastigheterna till bostäder inleddes år 1999. De första invånarna flyttade in år 2002.