Hoppa till huvudinnehåll

Stavhopparen Eemeli Salomäki lägger av: Kommer aldrig nå världstoppen

Blåklädda stavhopparen Eemeli Salomäki beredd med staven.
Eemeli Salomäki, 28, avslutar sannolikt proffskarriären efter denna säsong. Blåklädda stavhopparen Eemeli Salomäki beredd med staven. Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press. friidrott,Eemeli Salomäki,stavhopp,stavhoppare

Stavhopparen Eemeli Salomäki avslutar sin karriär som proffshoppare efter denna säsong. Idrottaren låter meddela om saken i ett personligt blogginlägg.

28-årige Salomäki har länge hört till den finländska stavhoppseliten och ansetts vara ett lovande framtidsnamn med potential för riktigt höga höjder.

År 2009 satte han sitt personbästa med 560, men utvecklingen sedan dess har inte fortsatt som beräknat. Den absoluta världstoppen är och förblir en dröm:

– Nu förstår jag att jag med detta system aldrig någonsin kommer att nå världstoppen. Man borde göra stora uppoffringar i det civila och vara tursam med hälsan, så att man skulle kunna satsa på idrotten såsom hittills, konstaterar Salomäki.

Salomäki skriver att han ändå inte kastar in handduken helt och hållet:

– Jag tänker inte ge upp. Om jag ännu vill hoppa, så hoppar jag. Mycket troligt är det att jag hoppar ännu nästa år, men då bara för den egna glädjens skull. Tack till alla som stöttat mig i både med- och motgång, skriver Salomäki.

28-åringen har fem FM-guld utomhus och deltagit i VM en gång och EM två gånger.