Hoppa till huvudinnehåll

Yle Vega äntrar etern den 1 september

Gruppbild på Yle Vegas programledare
Gruppbild på Yle Vegas programledare Bild: Yle Bildtjänst/Johanna Kannasmaa, Laura Pohjavirta gruppbild,programledare

Inför Yles 90-årsdag vänds ett nytt blad i den finlandssvenska radiohistorien. Torsdagen den första september är det premiär för Yle Vega.

“Vega spelar en stor och viktig roll i en stor del av de svenskspråkiga finländarnas liv, varje dag. Därför är vi enormt glada över att kunna erbjuda en kanal som är ännu mer angelägen och närvarande i lyssnarnas vardag” säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Starkare samhälls-, aktualitets- och nyhetsbevakning – från alla regioner

Premiären för den förnyade kanalen har föregåtts av ett digert utvecklingsarbete där ledstjärnan varit att stärka kanalens grepp om samhälls-, aktualitets- och nyhetsbevakningen. Det här görs bland annat genom att gå över till en kanalform som ger bättre möjlighet att reagera då det händer.

På Yle Vega blir det också betydligt mera regionalt innehåll: de regionala sändningarna från Helsingfors, Vasa, Östra Nyland, Västra Nyland och Åbo är nu en timme längre och fortsätter fram till klockan tolv varje vardag. Regionalt blir det också varje lördag morgon mellan sju och nio.

Förnyelsen har gjorts i tät dialog med lyssnarna

Vega når 40 procent av finlandssvenskarna dagligen, men konkurrensen om lyssnarnas tid har hårdnat och de nya medievanorna ställer helt nya krav på kanalen.

“Utvecklingsarbetet bygger på omfattande publikanalys men också på samtal och diskussioner med lyssnare runtom i Svenskfinland”, säger Yle Vegas och Yle X3M:s programchef Kaj Backman.

Nya – och bekanta röster

Vega skulle inte vara Vega utan sina programledare. Bland programledarna hörs kära, välbekanta röster som bland andra Camilla Kivivuori och Jukka Isojoki i Vega Kväll, Tongåvan och Vegatoppen och Pia Abrahamsson i Vega Söndag. Hela måndagskvällen är vikt för den finlandssvenska musiken tillsammans med Benny Törnroos och Tomas Ek i det nya programmet Vår musik.

Nya röster bjuder bland annat Magnus Hansén och Nicke Aldén från X3M:s veckoslutskommittén på. Nicke hörs med Hannah Norrena i Vega Dag, som tar över efter Slaget efter tolv varje vardag, och i Vega Lördag, som spinner vidare på Lördax omtyckta koncept. Magnus tar upp dagens största samtalsämnen med Joakim Rundt i Vega Eftermiddag.

Favoriter som Kvanthopp, Fritt fram, Kaffekvarnen och Radioteatern finns också med i utbudet på Yle Vega. På söndag kvällar diskuteras veckans kulturhändelser i det nya programmet Vega Kultur.

“Vega har en nära relation till sina lyssnare och har alltid fått mycket respons som hjälper oss utveckla kanalen och dess innehåll. Det hoppas jag vi får också framöver”, säger Kaj Backman

För mera information:
Kaj Backman, programchef Yle Vega och Yle X3M, tfn 040 830 2930, kaj.backman@yle.fi