Hoppa till huvudinnehåll

António Guterres ser ut att bli FN:s nya generalsekreterare

Antonio Guterres, UNHCR
FN:s förre flyktingkommissarie, portugisen António Guterres har vunnit tre informella omröstningar i rad om vem som skall bli ny generalsekreterare Antonio Guterres, UNHCR Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH guterres

Portugals förre premiärminister António Guterres är den största förhandsfavoriten inför valet av FN:s följande generalsekreterare, sannolikt i oktober.

Guterres vann i natt den tredje informella omröstningen om vem som ska efterträda den nuvarande FN-chefen Ban Ki-moon som avgår vid årsskiftet.

Guterres, som också har varit FN:s flyktingkommissarie i 10 år, fick stöd av elva av de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet.

Hans stöd verkar så starkt att endast Rysslands bestämda motstånd kan förhindra att Guterres utses till ny generalsereterare, enligt flera FN-diplomater.

Östeuropa i tur

Ryssland har ansett att uppdraget denna gång borde gå till någon från Östeuropa.

Uppdraget har traditionellt roterat mellan världsdelarna. Generalsekrerare har kommit från Asien, Afrika, Latinamerika och Europa - men inte från Östeuropa.

Ingen kvinna har heller innehaft posten. 50 länder och många medborgarorganisationer anser att det nu är dags för en kvinnlig generalsekreterare.

Slovak överraskade

Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajak kom överraskande på andra plats i omröstningen, efter att ha varit nästsist i den föregående omröstningen.

Unesco-chefen Irina Bokova från Bulgarien delade tredje plats med Jugoslaviens förre utrikesminister Vuk Jeremic.

Lajaks framgång kan enligt FN-diplomater leda till att han blir en tänkbar kompromisskandidat om Ryssland håller fast vid sitt motstånd mot Guterres.

Flera kandidater som klarade sig bra tidigare men som nu fick mindre stöd väntas dra sig ur kampen i det här skedet.

Det gäller till exempel Moldovas förra utrikesminister Natali Gherman och FN:s förra klimatchef Christiana Figueres men framför allt Nya Zeelands förra premiärminister Helen Clark som inför hela processen betraktades som en av de starkaste kandidaterna.

Klyftan ökar

Den 67-årige Guterres vann den tredje informella omröstningen i rad.

- Det här ökar verkligen klyftan i omröstningen. Det visar att hans stöd har stabiliserats, sade en anonym FN-diplomat efter omröstningen.

Generalsekreteraren väljs för ett femårsmandat av de 193 länderna i FN:s generalförsamling, på säkerhetsrådet rekommendation. En kandidat måste ha stöd av minst nio av säkerhetsrådets 15 medlemmar.

Alla fem permanenta medlemmar av säkerhetsrådet kan lägga in sitt veto och de fem brukar därför komma överens om en gemensam kandidat inför den slutliga omröstningen som antaligen sker i oktober.

Det är tillsvidare oklart hur starkt Rysslands motstånd mot Guterres verkligen är.