Hoppa till huvudinnehåll

Domstol: Kim Dotcoms piraträttegång får strömmas på Youtube

Kim Dotcom står i ett talarpodie med texten Mega. Han syns också på en stor skärm bakom podiet.
Kim Dotcoms rättegång strömmas över webben med en fördröjning på 20 minuter. Kim Dotcom står i ett talarpodie med texten Mega. Han syns också på en stor skärm bakom podiet. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press megaupload,Kim Dotcom,Megaupload legal case,Megaupload

Den finsktyska entreprenören Kim Dotcom hoppas nu på stöd av internetcommunityn i sin kamp för fildelning mot USA:s miljonkrav på skadestånd.

Entreprenören och programmeraren bakom fildelningssajten Megaupload har kämpat mot USA och massiva böter för fildelning i tre år. En domstol i Auckland har nu gett honom lov att strömma sin rättegång över webben.

Kraven på ersättningar kommer alltså från USA som också har försökt stoppa Dotcoms planer på att strömma rättegången. Jurister som företräder USA befarade att offentligheten kan påverka juryns beslut.

Hoppa över Twitterpostning

Kim Dotcom ljublade över beslutet på Twitter. ”Det här bryter ny mark. Nya Zeeland är en föregångare för transparent rätt! Ledarskap!”. Flera andra skrev förväntansfulla Tweets.

Kim Dotcom sager till BBC att hans fall är av allmänt intresse och hans advokat kallade beslutet för demokrati i sin finaste form.
”Det ger alla i världen en plats i läktaren hos domstolen i Nya Zeeland, sade juristen Ira Rothken till AP.

Kim Dotcom uppmanade sina anhängare att behandla domstolen med respekt så att rättegångar också i framtiden ska få strömmas.
Hoppa över Twitterpostning

Strömmen kommer att ha en fördröjning på 20 minuter.

Kim Dotcom kan få ett fängelsestraff på upp till 20 år om han fälls för piratkopiering i USA. Enligt de amerikanska myndigheterna har Dotcoms verksamhet kostat upphovsrättsinnehavare hundratals miljoner dollar.

Megaupload lades ner i januari för fyra år sedan i samband med att polisen slog till mot Dotcoms hem på Nya Zeeland. Rättegångarna med USA och Kim Dotcom som parter har pågått sedan dess.

Kim Dotcom har en finsk mamma men är född i Tyskland. Han är programmerare och företagare.

Källor: BBC, AP, DN.se

Läs också