Hoppa till huvudinnehåll

Hösten på Yle Fem och Arenan

Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten.
Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten. Linda Zilliacus som polisen Laura Nord i andra säsongen av Tjockare än vatten. Bild: Nice Drama AB linda zilliacus som laura nord,Yle Fem,Tjockare än vatten,Linda Zilliacus

Sommaren närmar sig sitt slut, och i samma veva drar en massa nytt igång på Yle Fem och Arenan.

Bland nyheterna nu under första halvan av hösten vill jag först nämna två Arena-premiärer, med fokus på unga vuxna, #Hashtag och Andra stadiet.

#Hashtag är en serie om nätmobbning. Serien, som baserar sig på de verkliga, så kallade Instagramupploppen i Göteborg 2012, handlar om en en ung kvinna som hör något om en annan flicka och lägger ut det på nätet. Men vad händer när plötsligt hundratals ungdomar vill döda den som gjort postningen? Serien väckte mycket uppmärksamhet när den visades i Sverige, och kommer nu att publiceras på Arenan från början av september.

Maryam, Freja, Bim och Aju i svenska serien #hashtag
Maryam, Freja, Bim och Aju i svenska serien #Hashtag Maryam, Freja, Bim och Aju i svenska serien #hashtag Bild: SVT / Janne Danielsson winelle lopez som aju,Yle Fem

Andra stadiet är kanske inte lika dramatisk, men handlar också om viktiga frågor i unga människors liv. I dokumentärserien möter vi unga vuxna som går sista året i antingen yrkesskola eller gymnasium, och får följa dem genom det året. Den här serien kommer både att sändas på söndagar på Yle Fem och finns på Arenan redan nu.

På dramasidan har andra säsongen av den norska thrillerserien Mammon just börjat, och om ett par veckor är det dags för säsong 2 av den härliga feelgood-serien från Danmark, Badhotellet.

Rosalinde Mynster som pigan Fie i den andra säsongen av Badhotellet.
Rosalinde Mynster som pigan Fie i den andra säsongen av Badhotellet. Rosalinde Mynster som pigan Fie i den andra säsongen av Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel rosalinde mynster som fie,Yle Fem,Badhotellet,Rosalinde Mynster

I mitten av oktober är det sedan premiär för fortsättningen på serien Tjockare än vatten, som vi sände härom året. I serien om de tre syskonen och deras pensionat på Åland får vi nu se hur livet fortsätter. I serien har det kommit till några personer, bl.a. kommer vi att se Linda Zilliacus som polis.

För både större och mindre barn finns det också mycket skoj i höst. Vi drar i gång matlagningssatsningen Kocka på, där Isa Gris får laga mat tillsammans med Michael Björklund. Det projektet gör vi tillsammans med Folkhälsan och Marthaförbundet. MGP-sångtävlingen för barn ordnas för tionde gången, med stor final 8.10. Och sist men inte minst Hajbo, som ju finns mer och mer på Arenan, men också i tv.

En ny säsong av den omtyckta frågetävlingen På resande not startar i början av september, liksom höstens Strömsö -säsong, och höstsäsongen har redan kört i gång för Efter Nio.

Thomas Lundin bjuder in till tredje säsongen av På resande not.
Thomas Lundin bjuder in till tredje säsongen av På resande not. Thomas Lundin bjuder in till tredje säsongen av På resande not. Bild: Dan Gustafsson på resande not,Yle Fem,Thomas Lundin

Vi kommer också att ha ett visst fokus på invandringsfrågor i höst. Obs debatt har en specialsändning 15.9 där alla gäster har invandrarbakgrund. Serien Bakom parabolen sänds i Yle Fem och förstås också på Arenan. I den möter vi folk i Närpes som har kommit någon annanstans ifrån, och hör deras historier. I oktober startar serien Utvandrade invandrare, en serien där vi möter flera personer som först har varit invandrare i våra nordiska länder, men sedan återvänder hem och tar med sig vad de har lärt sig, och kanske delar av vår samhällssyn, för att göra livet bättre i sina egna länder.

Ännu en höjdpunkt är vårt lilla Sjöwall & Wahlöö-tema 30.10, då vi först bjuder på den svenska dokumentären om Maj Sjöwall, och genast efter den på den utmärkta Beck-filmen Mannen på taket.

Glad höst från Yle Fem & Arenan!

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem