Hoppa till huvudinnehåll

Skadekris stör Backe inför stentufft genrep: ”Lite olyckligt”

Hasse Backe mötte medierna i Düsseldorf inför Finlands landskamp borta mot Tyskland.
Hasse Backe mötte medierna i Düsseldorf inför Finlands landskamp borta mot Tyskland. Hasse Backe mötte medierna i Düsseldorf inför Finlands landskamp borta mot Tyskland. Bild: All Over Press Hans Backe

Bortamatch mot de regerande världsmästarna i genrepet inför VM-kvalet. Fel läge för Finlands landslagstränare Hasse Backe att tvingas klara sig utan en handfull ordinarie spelare.

På måndag startar VM-kvalet för fotbollslandslaget med hemmamatch mot Kosovo, men redan på onsdag kväll ställs Finland mot Tyskland i en landskamp i Mönchengladbach.

Och med allvaret runt hörnet har de dåliga nyheterna avlöst varandra för Finlands färska förbundskapten.

– Vår bredd kommer att bli testad, det är ingen tvekan om det. Det är lite olyckligt att vi saknar fem ordinarie spelare, erkänner Hasse Backe och räknar upp Kari Arkivuo, Joona Toivio, Tim Sparv, Perparim Hetemaj och Roman Eremenko.

– Det är inte de bästa förutsättningarna inför Kosovomatchen. Vi måste hitta lösningar, det är bara så. Bredden får visa att den är tillräckligt bra, säger Backe till Yle i Tyskland.

Annorlunda utan Eremenko

Arkivuo, Toivio och Sparv saknas på grund av skador medan Hetemaj inte vill spela mot ett Kosovo där han har sina rötter.

Dessutom är Roman Eremenko däckad av influensa, och av Backes kommentarer att döma är CSKA Moskva-stjärnan inte med mot Tyskland.

– Vi blir lite annorlunda som lag. Vi blir helt enkelt organiserade på ett annat sätt. Det är självklart för alla lag ett minus att bli av med en sån högprofilerad spelare, säger Backe.

Nyfiken på Moisander

Ett nytt namn i Backes landslag blir Niklas Moisander som på grund av skadeproblem saknats i de tidigare landskamperna där svensken lett laget. Nu är Werder Bremens nyförvärv redo för spel.

– Jag hoppas få in en spelare som kan kommunicera med de övriga på ett bra sätt så vi inte tappar vår organisation. Jag är väldigt nyfiken på att se Niklas i det här spelsättet, säger Backe om mittbacken.

I Tyskland handlar fotbollssnacket om vilken spelare som flyttar vart innan transferfönstret stänger. Finlandsmatchen kommer lågt ner på dagordningen, men klart är att det blir en väldigt svår uppgift för Hasse Backes reservbetonade landslag.

– Matchbilden kommer att påminna om matcherna mot Polen, Belgien och Italien. Tyskland kommer att ha ett stort bollinnehav så på nytt kommer vår defensiv att bli testad. Det jag hoppas få se är att vi kan utnyttja våra kontringar på ett bättre sätt. Nyckeln är att kunna ta vara på kontringarna, säger Backe.

Tyskland–Finland spelas klockan 21.45 på onsdag och sänds i TV2 och på Yles Arena.

Läs också