Hoppa till huvudinnehåll

Smal spets på FSS elitsatsning - medalj fortfarande målet

Matias Strandvall i Lahtisterrängen 2016.
Matias Strandvall i Lahtisterrängen 2016. Matias Strandvall i Lahtisterrängen 2016. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Matias Strandvall,skid-vm,längdskidåkare

Finlands Svenska Skidförbund lanserade för fyra år sedan ett ambitiöst elitprojekt med sikte på hemma-VM i Lahtis. Med mindre än ett halvt år kvar till skidfesten vilar förväntningarna på tre IF Minken-åkares axlar.

År 2013 startade Finlands Svenska Skidförbund (FSS) en storsatsning med sikte på hemma-VM i Lahtis 2017. Tanken var då att göra något alldeles speciellt inför mästerskapet och ge tävlingarna en finlandssvensk prägel.

Planen var att ge 3-6 idrottare de bästa förutsättningarna att prestera maximalt på tävlingarna och rent konkret var och är målet att ha en finlandssvensk skidåkare på prispallen.

– Vi måste våga tro på oss själva och sticka ut hakan där vi kan. Ifall vi gör det rätt påverkar det skidåkningen på ett positivt sätt många år framåt, sade förbundstränaren Henrik Byggmästar i ett pressmeddelande 2013.

Ulf Stenman och Henrik Byggmästar leder FSS mot framgång.
Ulf Stenman och Henrik Byggmästar. Ulf Stenman och Henrik Byggmästar leder FSS mot framgång. Bild: YLE/AnttiKoivukangas henrik byggmästar

Idag, tidigt på hösten 2016 med mindre än sex månader till den första VM-starten i Lahtis, består ELIT2017-gruppen av exakt tre åkare från en och samma förening. Dessa är Matias Strandvall, Toni Ketelä och Andrea Julin.

Från fjolårets lista saknas Victor Lövdahl, Rikhard Mäki-Heikkilä och Emma Sjölund.

– Med ett knappt år, en barmarksperiod, kvar till Lahtis VM har nu ELIT-projektet tillspetsats ytterligare och består idag av tre skidåkare, skrev FSS-ordförande Ulf Stenman i sommar i förbundets tidning.

Strandvall: Mitt mål har hela tiden varit medalj

IF Minkens Matias Strandvall och Toni Ketelä hör alltså bägge till A-landslagets sprintgrupp och ligger bra till för en plats vid VM. För Strandvall är en plats på pallen vid VM det självklara huvudmålet.

– Jag vet att FSS mål för projektet varit att få en åkare på pallen, och det är inget konstigt med det: samma målsättning har jag själv, säger Strandvall till Yle Sporten.

Strandvall har genom åren deltagit i fem världsmästerskap och betonar betydelsen av FSS genom åren, även om det konkreta stödet från ELIT 2017 i hans fall utgörs av ett Norge-läger i juni och finansiellt stöd.

Matias Strandvall i Ruka 2015.
Matias Strandvall i elden i Ruka 2015. Matias Strandvall i Ruka 2015. Bild: Mikael Oivo, Yle ruka 2015

– Utan FSS skulle jag inte vara där jag är idag. När jag efter militären föll ur landslagsrullorna var FSS där och gav mig det stöd och den sparrning jag behövde. Dessutom har förbundet den bästa servicen i landet, även om jag kunde utnyttja andra har jag alltid gått till FSS i nationella tävlingar. Alla mina medaljer har jag tagit på FSS-vallade skidor, betonar Strandvall.

För Strandvall handlar VM i Lahtis enbart om sprint. Där som den amerikanske simmaren Michael Phelps hade över ett halvt dussin medaljchanser vid sommar-OS i Rio de Janeiro, har Strandvall och alla övriga sprintspecialister en chans att lyckas individuellt.

– Det är klart att VM är huvudmålet, men med tanke på att vinter-OS väntar bakom hörnet direkt nästa vinter har jag också börjat fundera i de banorna. Eventuellt är det för att lätta på trycket kring hemma-VM lite, men dels också på grund av att det inte blev något Sotji för min egen del, säger Strandvall.

Fullträff kan föra Julin till VM

Andrea Julin från IF Minken hör inte denna säsong till någon av träningsgrupperna i landslaget, men fick under förra säsongen åka i världscupen såväl i inhemska tävlingar som i två tävlingar utanför landets gränser.

Julin har deltagit aktivt i FSS lägerverksamhet och även fått åtnjuta finansiellt stöd som sen kompletteras med egna sponsorer och sporadiska inhopp som lärarvikarie.

Fjolårets höjdpunkter var solklart världscupresorna till Norge och Slovenien.

– Det höjde motivationen otroligt mycket, att få åka ut och mäta sig internationellt. Det gav insikt om att avståndet till toppen ändå kanske inte är så långt, berättar Julin för Yle Sporten.

Med bas i Vörå har Julin fokuserat på hårda träningar som skall utveckla snabbheten mer. Hennes satsning med tanke på Lahtis-VM ligger på sprint, och både den egna kroppen samt testresultaten har bekräftat att bra saker är på gång.

– Om man som finsk åkare tar sig till VM är det redan en bekräftelse på att man kämpar i täten. I sprint kan dessutom vad som helst hända, säger Julin.

Andrea Julin, IF Minken, januari 2016.
Andrea Julin fick åka världscup under 2015-2016. Andrea Julin, IF Minken, januari 2016. Bild: Yle/Antti Koivukangas andrea julin

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm har följt alla medlemmar som finns kvar i elitgruppen under många år. Han påpekar att satsningen på sätt och vis personifieras i Matias Strandvall, men ser även goda chanser för Toni Ketelä att vara med i leken. Ketelä har gjort stora framsteg i den klassiska åkningen, men i Lahtis handlar det om fri skidteknik.

– För Andrea Julin krävs nog en fullträff för att ta sig till Lahtis. Finland har ändå världens nästbästa damlandslag efter Norge så det gäller att slå åkare som Pärmäkoski, Kyllönen, Niskanen, Roponen, Mononen och eventuellt Mäkäräinen också. Tar Andrea en plats där är det nog en rejäl fullträff, säger Lindholm.

VM i Lahtis avgörs mellan den 21 februari och 5 mars 2017.

Ta en titt på VM-programmet!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport