Hoppa till huvudinnehåll

Talkoarbete ska möjliggöra bollhall i Esse

Futsalmatch 8.11.10 i Ekenäs: Ekenäs Sport Club mot Ruutupaidat från Vasa.
Arkivbild. Futsalmatch 8.11.10 i Ekenäs: Ekenäs Sport Club mot Ruutupaidat från Vasa. Bild: YLE / Bubi Asplund ekenäs bollhall

På måndagen presenterade aktivisterna bakom bollhallen i Esse sitt projekt för kommunstyrelsen efter att frågan sänts på remiss en gång.

I det ursprungliga kostnadsförslaget var kommunens andel 180 000 euro i ett nytt servicehus med omklädnings-, tvätt- och wc-utrymmen.

Nu har summan bantats till cirka 140 000 euro tack vare mera talkoarbete. Totalt beräknas hallen kosta drygt 350 000 euro. Av den summan har regionförvaltningsverket beviljat 88 000 euro.

Regionförvaltningsverket hade som krav att byggarbetena inleds den sista oktober, men tidsramen har utsträckts till januari nästa år, uppger kommundirektör Stefan Svenfors.

- Det ger oss tid att fatta ett beslut före årsskiftet.

Kommunstyrelsen beslöt sända ärendet till budgetberedningen för att se om bollhallen ryms i byggnadsprogrammet. Vi ska ännu försöka kapa kostnader, säger Svenfors.

Nästa hall på kommande

Inom en månad väntas nästa ansökan in och den gäller en fullstor uppvärmd bollhall med konstgräs. Det är flera föreningar med Pedersöre FF i spetsen som står bakom projektet.

PeFF:s styrelseordförande Stefan Olli räknar med att ansökan lämnas in inom några veckor. Kostnaden uppskattas till cirka 1,4 miljoner euro.

450 000 euro är ett minimum i eget kapital. Det hoppas man ordna genom pengar av privata, bidrag och kommunen. Utöver det hoppas man få kommunens borgen för ett lån på 900 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten