Hoppa till huvudinnehåll

200 personer fick magsjuka av cateringmat

Sjukhussängar i Malms sjukhus.
Sjukhussängar i Malms sjukhus. Bild: Yle/Jonas Blomqvist sjukhusbäddar

Maten från ett cateringföretag misstänks ligga bakom en magsjukeepidemi som 200 personer i huvudstadsregionen drabbats av. Hos 22 av personerna har ehec-infektion konstaterats.

Personerna har fått smittan på olika tillställningar i huvudstadsregionen där mat från samma cateringföretag har serverats.

Tillställningarna har ordnats 19-20.8 och deltagarna har fått symptom inom ett dygn efteråt. Merparten av de smittade har smittats i Helsingfors.

Enligt Helsingfors stads epidemiolog Hannele Kotilainen har ehec-bakterien fastställts hos 22 av de smittade hittills, varav flera har kommit från mat som ätits på en bröllopsfest.

- Antalet kan ännu stiga, säger Kotilainen till Yle Helsinki.

Institutet för hälsa och välfärd THL och Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS utreder nu tillsammans med Helsingfors, Esbo och Vanda hur utbredd smittan är.

De personer som har varit på tillställningarna i fråga och anses höra till riskgrupper har redan informerats. Till dem hör barn under 5 år, äldre personer samt gravida eller personer som jobbar med livsmedel.

Artikeln uppdaterad klockan 15.07 med mera information om tidpunkter och riskgrupper.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen