Hoppa till huvudinnehåll

Eija Koski - himmelist

Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler.
Eija Koski med en av hennes mobiler. Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler. Bild: Yle/Roger Källman halmhimmel,dekorationer,halmmobiler

Eija Koski i byn Martois, Korsholm, är "himmelist" och tillverkar traditionella takmobiler i olika material. Nu deltar hon för första gången i Konstrundan och visar upp sina skapelser.

En himmel är en dekoration, som traditionellt görs av råghalm. Den hänger i taket och sätts i rörelse redan av det lättaste vinddrag.

Det var i tioårsålder som Eija första gången såg en himmel och hon blev genast förälskad. Tjugo år senare gick hon ett par kurser i himmeltillverkning.

- Nu har jag själv hållit kurser i 15 år. För fyra år sen kom min första bok och nu i höst kommer den andra - på svenska!

Att ge ut en bok på svenska är spännande för Eija, som är hemma från Savolax. Svenskan får hon använda också under veckoslutet 3-4 september, då hon för första gången deltar i Konstrundan.

- Jag har i många år tänkt att jag skulle vilja komma med. Nu tänkte jag att det är rättan tid.

I och med Konstrundan är besökarna välkomna till det gamla fähus som Eija och hennes man har renoverat för att hålla kurser och utställningar i.

- Alla är välkomna som är intresserade och kanske också vill göra en egen himmel.

Prövar på nya material

Eijas man är ekoodlare och från hans åkrar får Eija råghalm för sitt hantverk. Förutom av den traditionella halmen gör Eija också himlar av andra material. I den nya boken finns exempel på himlar av bland annat plast, metall och papper.

Den största himmel som Eija har gjort var 2,5 meter hög. Det var för hennes utställning i Tokyo som hon gjorde den.

Det var i februari som Eija höll den utställningen. Det var en överraskning för henne att japanerna känner till den finländska "himmelin". Det finns till och med japanska himmelibloggare!

- Nu har jag en agent i Japan och meningen är att min nya bok också kommer att översättas till japanska, säger Eija.

Eija Koski är en av alla konstnärer och hantverkare som deltar i Konstrundan den 3-4.9.2016. Mera information på Konstrundans webbplats.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten