Hoppa till huvudinnehåll

Eija Koski - himmelist

Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler.
Eija Koski med en av hennes mobiler. Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler. Bild: Yle/Roger Källman halmhimmel,dekorationer,halmmobiler

Eija Koski i byn Martois, Korsholm, är "himmelist" och tillverkar traditionella takmobiler i olika material. Nu deltar hon för första gången i Konstrundan och visar upp sina skapelser.

En himmel är en dekoration, som traditionellt görs av råghalm. Den hänger i taket och sätts i rörelse redan av det lättaste vinddrag.

Det var i tioårsålder som Eija första gången såg en himmel och hon blev genast förälskad. Tjugo år senare gick hon ett par kurser i himmeltillverkning.

- Nu har jag själv hållit kurser i 15 år. För fyra år sen kom min första bok och nu i höst kommer den andra - på svenska!

Att ge ut en bok på svenska är spännande för Eija, som är hemma från Savolax. Svenskan får hon använda också under veckoslutet 3-4 september, då hon för första gången deltar i Konstrundan.

- Jag har i många år tänkt att jag skulle vilja komma med. Nu tänkte jag att det är rättan tid.

I och med Konstrundan är besökarna välkomna till det gamla fähus som Eija och hennes man har renoverat för att hålla kurser och utställningar i.

- Alla är välkomna som är intresserade och kanske också vill göra en egen himmel.

Prövar på nya material

Eijas man är ekoodlare och från hans åkrar får Eija råghalm för sitt hantverk. Förutom av den traditionella halmen gör Eija också himlar av andra material. I den nya boken finns exempel på himlar av bland annat plast, metall och papper.

Den största himmel som Eija har gjort var 2,5 meter hög. Det var för hennes utställning i Tokyo som hon gjorde den.

Det var i februari som Eija höll den utställningen. Det var en överraskning för henne att japanerna känner till den finländska "himmelin". Det finns till och med japanska himmelibloggare!

- Nu har jag en agent i Japan och meningen är att min nya bok också kommer att översättas till japanska, säger Eija.

Eija Koski är en av alla konstnärer och hantverkare som deltar i Konstrundan den 3-4.9.2016. Mera information på Konstrundans webbplats.

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten