Hoppa till huvudinnehåll

Eija Koski - himmelist

Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler.
Eija Koski med en av hennes mobiler. Himmelist Eija Koski med en av hennes mobiler. Bild: Yle/Roger Källman halmhimmel,dekorationer,halmmobiler

Eija Koski i byn Martois, Korsholm, är "himmelist" och tillverkar traditionella takmobiler i olika material. Nu deltar hon för första gången i Konstrundan och visar upp sina skapelser.

En himmel är en dekoration, som traditionellt görs av råghalm. Den hänger i taket och sätts i rörelse redan av det lättaste vinddrag.

Det var i tioårsålder som Eija första gången såg en himmel och hon blev genast förälskad. Tjugo år senare gick hon ett par kurser i himmeltillverkning.

- Nu har jag själv hållit kurser i 15 år. För fyra år sen kom min första bok och nu i höst kommer den andra - på svenska!

Att ge ut en bok på svenska är spännande för Eija, som är hemma från Savolax. Svenskan får hon använda också under veckoslutet 3-4 september, då hon för första gången deltar i Konstrundan.

- Jag har i många år tänkt att jag skulle vilja komma med. Nu tänkte jag att det är rättan tid.

I och med Konstrundan är besökarna välkomna till det gamla fähus som Eija och hennes man har renoverat för att hålla kurser och utställningar i.

- Alla är välkomna som är intresserade och kanske också vill göra en egen himmel.

Prövar på nya material

Eijas man är ekoodlare och från hans åkrar får Eija råghalm för sitt hantverk. Förutom av den traditionella halmen gör Eija också himlar av andra material. I den nya boken finns exempel på himlar av bland annat plast, metall och papper.

Den största himmel som Eija har gjort var 2,5 meter hög. Det var för hennes utställning i Tokyo som hon gjorde den.

Det var i februari som Eija höll den utställningen. Det var en överraskning för henne att japanerna känner till den finländska "himmelin". Det finns till och med japanska himmelibloggare!

- Nu har jag en agent i Japan och meningen är att min nya bok också kommer att översättas till japanska, säger Eija.

Eija Koski är en av alla konstnärer och hantverkare som deltar i Konstrundan den 3-4.9.2016. Mera information på Konstrundans webbplats.

 • Över nio år i fängelse för dråp i Munkshöjden

  Över nio års fängelse för dråp i Helsingfors.

  Tingsrätten i Helsingfors dömde en medelåldersman till över nio års fängelse för dråp, misshandel och olaga hot. Dådet utfördes i Munkshöjden i maj.

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • På tv ikväll: Kvalets dominanter i kamp om kvartsfinalplatser

  Schweiz möter Frankrike i Yles TV-match på onsdagskvällen.

  Två av kvalets bästa lag, Schweiz och Frankrike, möter varandra i kvällens TV-match vid EM-slutspelet i fotboll i Holland, väl medvetna om att det krävs resultat för att nå kvartsfinalerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sjöbevakare tacksamma för samarbete över Kvarken

  Räddningshelikopter från Umeå snabbt på plats.

  En räddningsflotte räddade livet på åtta personer som befann sig i sjönöd utanför Ritgrund på Kvarken i måndags. En omfattande räddningsutrustning är viktig men det gäller att komma ihåg de grundläggande sakerna också, påpekar sjöbevakningen.

 • Full höjd på hotellbygge i Vasa

  Bygget håller tidtabellen.

  Hotellbygget mellan Rostensgatan och Järnvägsgatan i Vasa har nått full höjd nu då alla åtta våningar har lyfts på plats. Tidtabellen för det omfattande bygget ser ut att hålla.

 • Sommaren är svår för den som är i kris

  Kan vara svårt att få hjälp om man hamnar i psykisk kris.

  Ska du hamna i en livskris, så undvik att göra det på sommaren säger Kaj Hedman i Karleby. Trots upprepade försök att få kontakt med det psykteam Hedman hänvisats till så ringde ingen tillbaka.

 • Svenska räddningshelikoptern viktig också i Finland

  Nu föreslås utökat räddningssamarbete över Kvarken.

  Räddningshelikoptern från Umeå i Sverige var först på plats i samband med båtolyckan vid Ritgrund i Kvarken i måndags. Åtta personer var i fara efter att en större motorbåt hastigt sjönk efter en grundstötning. Olyckan aktualiserar igen diskussionen om en räddningshelikopter borde placeras i Österbotten.

 • Österbotten fylls av musik igen

  Korsholms musikfestspel bjuder på fyra uruppföranden.

  Fyra uruppföranden, konserter på båda sidor om Kvarken och ny som gammal finsk musik är några av ingredienserna i årets musikfestspel.

 • Efterlysningen 25.07.2017

  Bland annat bil-, cykel- och symaskinsdelar denna vecka.

  I veckans efterlysning behövdes allt från båtplatser, gräsklippare och gammal dörr och kakelugn till Veckorevyn från 86.

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Vallgrundsvägen slät som ett salsgolv

  Vägen blir klar den här veckan.

  Två efterlängtade vägprojekt genomförs i Korsholm den här sommaren. Både Vallgrundvägen och Koskövägen förbättras, och förhoppningen är nu att vägarna ska hållas i skick en lång tid framöver.