Hoppa till huvudinnehåll

Kim Jong Un avrättade minister på grund av "bristande respekt"

Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning
Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare Kim Jong Un har avrättat en biträdande premiärminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning Bild: EPA/RODONG SINMUN Nordkorea,Kim Jong-un

Nordkoreas ledare Kim Jong Un har avrättat den biträdande premiärministern Kim Yong Jin och avskedat en ledande partifunktionär enligt myndigheter i Sydkorea.

Sydkoreas återföreningsministerium som har hand om relationerna till Nordkorea, hävdar att den biträdande premiärministern som bar ansvar för undervisningsfrågor har avrättats och att den högt uppsatte partifunktionären Kim Yong Chol skickades till ett "omskolningsläger" förra månaden.

Partifuntionären Kim Yong Chol bar bland annat ansvaret för det styrande Arbetarpartiets spionoperationer i Sydkorea, hävdar återföreningsministeriets talesman Jeong Jon Hee.

Nordkoreanerna har inte bekräftat uppgifterna och sydkoreanerna har inte avslöjat hur de har kommit över uppgifterna eller vad som skulle ha varit motivet för avrättningen.

Bristande respekt

Den nationella sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap skriver att den biträdande premiärministern skulle ha avrättats eftersom han hade "suttit på ett sätt som visade bristande respekt" under ett möte med Kim Jong Un.

Yonhap hävdar också att ministern arkebuserades i juli.

Kim Jong Un sägs ha avskedat eller avrättat ett stort antal generaler, partifunktionärer och medlemmar av regeringen sedan han efterträdde sin avlidne far Kim Jong Il år 2011.

Uppgifterna om politiska utrensningar har vanligtvis kommit från sydkoreanska underrättelsetjänster och det har oftast varit omöjligt att bekräfta dem.

Ovanligt besked

Det sydkoreanska återföreningsministeriets senaste offentliga besked om utrensningar var ändå ovanligt.

Myndigheterna brukar inte hålla presskonferenser om dylika fall utan läcker vanligtvis ut uppgifter anonymt till parlamentsledamöter eller medier.

Talesmannen Jeong Jon Hee säger att han denna gång gick ut i offentligheten på grund av obekräftade nyheter om Nordkorea i sydkoreanska medier.

Förvarsminister ställdes inför kanon

JoongAng Ilbo som är en av landets största tidningar, skrev på tisdag att Nordkoreas förre jordbruksminister Hwang Min och utbildningsministeriets tjänsteman Ri Yong Jin skulle ha avrättats med en luftvärnskanon.

Ri lär ha somnat under ett möte med Kim Jong Un och greps kort därefter enligt JoongAng Ilbo.

Talesmannen Jeong Jon Hee ville inte kommentera dessa tidningsuppgifter under sin presskonferens på onsdag.

Återföreningsministeriet uppgav däremot ifjol att den förre försvarsministern, general Hyon Yong Chol avrättades på samma sätt, genom att ställas inför en luftvärnskanon.

Sydkoreanska medier och myndigheter har ändå understrukit att de politiska utrensningarna och avrättningarna har minskat betydligt sedan Kim Jong Un tog över efter sin far för fem år sedan.

Läs också