Hoppa till huvudinnehåll

Kommunbranschen hotar lämna nya avtalet

Regeringen på Villa Bjälbo.
Kommunernas ultimatum en av stötestenarna under manglingen av budgeten för år 2017. Regeringen på Villa Bjälbo. Bild: AOP budgeter,politik

Kommunbranschen, både de kommunala facken och den kommunala arbetsgivaren, bildar enig front mot regeringens planer på att ytterligare skära i den kommunala ekonomin.

Enligt kommunbranschen innehåller regeringens budgetförslag för nästa år tilläggsnedskärningar som överskrider de nedskärningar som konkurrenskraftsavtalet leder till.

Olli Luukkainen,  ordförande för den offentliga sektorns förhandlingsorganisation
Olli Luukkainen, ordförande för den offentliga sektorns förhandlingsorganisation Bild: Yle/ Juho Liukkonen olli luukkainen
Lärarfackets ordförande Olli Luukkainen säger att det nya avtalet stipulerar att statsbudgeten för nästa år är kostnadsneutral då det gäller kommunernas ekonomi.

Enligt Luukkainen står striden om 88 miljoner euro. Regeringens vill minska statsandelarna till kommunerna med den summan, hänvisande till att kommunerna minskar de anställdas semesterpeng och folk jobbar en halv timme längre.

Tidsgräns 5 september

Kommunbranschen vill att tvisten löses före den 5 september. I annat fall kan kommunbranschen ställa sig utanför avtalet.

- Det finns inte förutsättningar att underteckna konkurrenskraftsavtalet innan den här saken är ur världen, säger Luukkainen.

Parterna har förhandlat om det här ärendet en tid. Kommunbranschen hoppas att en lösning nås i budgetmanglingen, men femte september är definitiv deadline.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes