Hoppa till huvudinnehåll

Köpkraften ökar men inkomsten minskar - budget med många frågetecken

Ministrarna Petteri Orpo, Jari Lindström och Olli Rehn i Helsingfors den 25 augusti 2016.
Finansminister Petteri Orpo (Saml), justitie- och arbetsminister Jari Lindström (Sannf) och näringsminister Olli Rehn (C) är alla i hetluften då regeringen lägger fram sysselsättande åtgärder. Ministrarna Petteri Orpo, Jari Lindström och Olli Rehn i Helsingfors den 25 augusti 2016. Bild: All Over Press Olli Rehn,Jari Lindström,Petteri Orpo,Regeringen Sipilä,ministrar,konkurrenskraftsavtalet,konkurrenskraft

Det blir intressant att se hur regeringen i samband med budgetförhandlingarna förklarar för "Sari Sjukskötare" att hennes köpkraft ökar då hennes helhetsinkomster minskar, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson.

Regeringspartierna drog antagligen en suck av lättnad då det klarnade att konkurrenskraftsavtalet täcker över 90 procent av löntagarna. Det ger regeringen möjlighet att, i enlighet med tidigare löften, lindra beskattningen av arbete med 515 miljoner euro. Det gör försämringen av löntagarnas ekonomi och köpkraft lite mindre.

Varför ska låglönearbetaren betala för exportindustrins konkurrenskraft?

Skattelättnaderna till trots är det offentligt anställda, inom kvinnodominerade branscher arbetande som drabbas hårdast av regeringens politik. Regeringen har inte lyckats förklara varför just de ska betala mest för exportindustrins konkurrenskraft.

Det blir intressant att se hur regeringen i samband med budgetförhandlingarna förklarar för "Sari Sjukskötare" att hennes köpkraft ökar då hennes helhetsinkomster minskar.

Vidare blir det intressant att se om regeringen i samband med budgeten slår fast något nytt om de omtalade dagvårdsavgifterna, och om familjeledigheterna berörs.

Hårt tryck på sysselsättning

Regeringen har ett hårt tryck på sig att presentera något som kan förbättra sysselsättningen. Konkreta åtgärder har utlovats i samband med budgeten.

Problemet är att det inte finns några enkla metoder som får de arbetslösa på jobb. Det har varit tal om att låta en del långtidsarbetslösa gå i förtida pension, men det löser inte grundproblemet.

Det är möjligt att det blir ändringar i systemet med arbetslöshetsersättningar. Regeringen vill göra det lättare att anställa personer som varit arbetslösa. Här borde det gå att komma fram till något som alla parter är nöjda med.

Ordet ”uppmuntrande” har också förekommit. Oklart är vem som uppmuntras och till vad om stöd beskärs och fler personer förpassas till brödkön.

Orpo på styva linan

Rent politiskt står mycket på spel i budgetförhandlingarna. Hårdast är trycket på Samlingspartiets nya ordförande Petteri Orpo. Partiets fotfolk tyckte att den förra ledningen var tafatt och Orpo har nu i uppgift att få regeringens politik att se mer samlingspartistisk ut.

Några stora mirakel kommer Orpo inte att prestera. Statsminister Juha Sipilä sitter efter konkurrenskraftsavtalet i samma båt som arbetsmarknadsparterna och ror åtminstone nästan åt samma håll. Sipilä äventyrar ogärna avtalet genom nya, utmanande spelöppningar.

Timo Soinis sits är inte heller lätt. Sannfinländarna ser i folkets ögon ut att ha blivit ett kardborreparti som sitter i regeringen utan att påverka något. I samband med budgeten retar många upp sig igen. En höjning av fordonsskatten och bränsleskatten är inte vad Sannfinländarna lovade inför valet.

Regeringen förhandlar om statsbudgeten för år 2016 på onsdag och torsdag. Den väntas berätta om resultaten på torsdag eftermiddag eller kväll.