Hoppa till huvudinnehåll

Rousseff avsatt från posten som Brasiliens president

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff Bild: EPA/ FERNANDO BIZERRA JR. Dilma Rousseff

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff har avsatts från presidentposten. Landets första kvinnliga president avsätts därmed efter en nio månader lång riksrättsprocess.

Parlamentets överhus senaten fattade beslutet med rösterna 61 - 20. Senaten ansåg att Rousseff brutit mot landets budgetlagar.

Rousseff kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen, meddelar hennes advokat, den tidigare riksåklagaren José Eduardo Cardozo.

Anklagelserna handlar om att Rousseff förfalskade statens bokföring för att få statens ekonomi att se stabilare ut inför presidentvalet där hon omvaldes för två år sedan.

Rousseff själv bedyrar att hon inte har brutit mot budgetlagarna och hon kallar riksrättsprocessen en statskupp. Hon säger att tidigare presidenter använde sig av liknande metoder

Korruptionsskandal i miljardklassen

I bakgrunden finns en omfattande utredning om en korruptionsskandal vid den statliga oljejätten Petrobras. Mutor till ett värde av flera miljarder dollar har betalats ut.

Utredningen har lett till att tiotals affärsmän och politiker från hela det politiska spektret har fängslats, ett öde som enligt nyhetsbyrån AP hotar även många av dem som röstade för att avsätta Rousseff.

Rousseff säger att många av hennes motståndare vill röja henne ur vägen för att rädda sina skinn genom att styra korruptionsutredningen.

Samtidigt beskyller många folkvalda och brasilianer runtom i landet även Rousseff för korruptionsskandalen. De anser att hon måste ha känt till verksamheten eftersom många av de påstådda mutorna betalades ut medan hennes arbetarparti var vid makten.

Impopulär vicepresident

Presidentposten tas över av den 75-åriga vicepresidenten Michel Temer som redan nu sköter ämbetet.

Temer utsåg en regering som består uteslutande av vita män, i ett land där de vita är i minoritet.

Tre av hans ministrar har tvingats avgå på grund av korruptionsbeskyllningar. Även Temer har beskyllts för korruption.

Vid invigningen av de olympiska spelen i Rio blev Temer utbuad av publiken och han höll sig i bakgrunden under resten av OS.

Temer svor presidenteden vid 23-tiden finsk tid i kväll.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes