Hoppa till huvudinnehåll

Rucolasallad vållade magsjukeepidemi i huvudstadsregionen

Rucolasallad
Rucolasallad Bild: imago/Manfred Ruckszio/ All Over Press rucola,sallader (maträtter),vegetariska rätter,hälsa

Det var ett parti rucolasallad från Kesko som vållade den svåra magsjukeepidemin i huvudstadsregionen.

Cirka 200 personer insjuknade för en dryg vecka sedan efter att ha ätit mat från samma cateringföretag. Hos 22 av de insjuknade konstaterades ehec-infektion.

Kesko meddelar nu att smittan spritts från dess rucolasallad.

Salladen hade odlats i Danmark och packats i Sverige. Den hade hade sålts till företag, inte till konsumenter.

Direktör Matti Kalervo vid Kesko säger att det rör sig om en produkt som enbart används av storkök.

Kalervo säger att rucola-partiet vägde 189 kilo och att hundratals kunder fått av salladen men att ingen annan har meddelat om problem. Han tror och hoppas att bara en liten del av partiet, några påsar, var dåliga,

Institutet för hälsa och välfärd THL och Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt utreder hur utbredd smittan är.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om smittokällan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes