Hoppa till huvudinnehåll

Sekasinchatten gör comeback – förhoppningsvis också på svenska

Sekasin
Ibland känns inget bra. Då kan Sekasin247-chatten hjälpa. Sekasin Bild: Lotta Sjöberg #sekasin

Den populära Sekasin247-chatten där ungdomar kan prata om psykisk ohälsa gör comeback nästa år. Chatten har fått tilläggsfinansiering men det är fortfarande oklart om tjänsten erbjuds på svenska.

Närmare tvåtusen ungdomar använde sig av Sekasin247-chatten i maj då den var öppen under en vecka i samband med Yles projekt Sekasin som handlade om psykisk ohälsa. Nu kommer chatten tillbaka, med besked. Sekasinchatten kommer att vara öppen i två år från och med årsskiftet tack vare en donation av stiftelsen Me på 278 000 euro till Föreningen för mental hälsa i Finland som administrerar chatten.

Minerva Peijari som berättade om sin psykiska ohälsa under Sekasinprojektet är glad över nyheten.

– Det låter helt fantastiskt. Speciellt det att den är öppen 24 timmar om dygnet är viktigt. En del kristelefoner är öppna bara en viss tid, men den här chatten är öppen precis då man behöver den och känner att nu måste jag prata med någon, säger hon.

Minerva Peijari
Minerva Peijari är glad över att chatten gör comeback! Minerva Peijari Bild: Claudia Rybin/Yle yle x3m

Enligt Minerva är det viktigt för personer som lider av psykisk ohälsa att ha någon att tala med då man själv vill prata.

– Ibland då man lider av ångest vet man inte hur man ska överleva fram till nästa minut och om man inte vågar prata med någon annan om det så är det ju fantastiskt att det i alla fall finns en chat där man kan berätta om sina problem, säger hon.

Varför är det så viktigt att få prata med någon om sina problem?

– Svåra saker blir mindre när man delar dem och bra saker blir större när man delar dem. De svåra sakerna blir mer hanterliga då man får prata med någon helt enkelt, säger Minerva.

Osäkert om tjänsten finns på svenska

Det var bara för någon vecka sedan som Föreningen för mental hälsa i Finland (FMHF) fick reda på att de skulle få en donation på 278 000 euro för finansieringen av chatten, så mycket är fortfarande oklart vad gäller det praktiska.

– Vi kan i dagens läge inte lova att chatten också fungerar på svenska, men det är klart att då vi rekryterar personal och frivilliga personer till chatten så kommer vi att försöka få tag på sådana som kan svenska och kan svara på svenska, säger utvecklingsdirektör och psykiater Kristian Wahlbeck från FMHF.

kristian wahlbeck
Kristian Wahlbeck hoppas att chatten också ska fungera på svenska. kristian wahlbeck Bild: Yle/Kjell Lindroos Kristian Wahlbeck,föreningen för mental hälsa i finland

Enligt Kristian är behovet stort för en chat, speciellt bland den unga målgruppen.

– Vi har tidigare haft en riksomfattande kristelefon men det är inte så många unga som hör av sig via den. För dem är det mer naturligt att använda sig av en chat exempelvis, som vi såg under Sekasin-satsningen, säger han.

En annan praktisk detalj som fortfarande är oklar är om chatten kommer att vara öppen dygnet runt.

– Vi är osäkra på om chatten ska vara öppen under de tidiga morgontimmarna, för vi vill också att ungdomarna ska gå och lägga sig och inte bli uppe och chatta, säger Kristian.

Svårt att få pojkar att chatta

Av de närmare tvåtusen personer som hörde av sig via Sekasin247-chatten i maj var majoriteten flickor. Enligt Kristian är det svårare att få pojkar att höra av sig.

– En lösning är att vi försöker sätta in länkar till chatten på sådana sidor som vi vet att pojkar oftare besöker. Det verkar vara lättare för flickor att skriva om sina problem. Pojkar söker ofta en lösning på sina problem genom att röra på sig eller genom olika aktiviteter, säger han.

Chatten, som öppnas vid årsskiftet, riktar sig främst till personer som är 12 till 18 år gamla, men Kristian lovar att de inte stänger ut någon.

"Viktigt att få prata med utomstående"

För Minerva Peijari hade en liknande chat varit viktig då hon mådde som sämst.

– Jag tog kontakt med en sida för folk som hade mentala problem då jag mådde dåligt, men de svarade inte direkt och det kan vara viktigt att få svar direkt då man mår som sämst, säger hon.

Att prata med närstående är också viktigt, men ibland kan det vara lättare att få prata med en okänd expert, menar Minerva.

– Det är bra att prata med utomstående då du kan vara helt säker på att hen inte kommer att ha några tankar och åsikter om dig som person. Ibland kan man också känna skuld över att man har det så bra, med en mamma och pappa och mat på bordet, och ändå mår man dåligt. Då kan det vara svårt att dela sin problem med någon som inte förstår det eller kanske har det sämre ställt, säger hon.

Glöm inte Sluta panta-chatten

Enligt WHO kommer depression att vara den största enskilda hälsorisken i världen tills år 2030. Våga prata om psykisk ohälsa.

Glöm inte att du kan också prata med professionella handledare i Sluta panta-chatten måndagar, tisdagar och fredagar klockan 19.00-22.00 året runt.

Nyligen publicerat - X3M