Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren lovar Laine ansvar: “Inte överraskad om han producerar direkt”

Patrik Laine, NHL-draften 2016.
Patrik Laine i rampljuset. Patrik Laine, NHL-draften 2016. Bild: All Over Press NHL Entry Draft 2016,Patrik Laine

Patrik kommer att få göra alla de saker han alltid har gjort, säger Patrik Laines tränare Paul Maurice. 18-åringen kommer att få chansen direkt i Winnipeg Jets.

Laine valdes som andra spelare i sommarens NHL-draft och förbereder sig nu för debutsäsongen i ishockeyns finrum i Winnipeg Jets.

Junior-VM-hjälten och senior-VM-utropstecknet är kvitt sina knäbesvär och ska representera Finland i World Cup i september – sedan blir det NHL för hela slanten.

– Han kommer givetvis att få chansen att glänsa genast från första början, säger Jets tränare Paul Maurice i en intervju på NHL.com.

”Kommer att få chansen”

Maurice jämför Laine med ett annat andra draftval han jobbade tillsammans med i Carolina Hurricanes. Eric Staal stod för 31 poäng (11+20) under sin debutsäsong i NHL 2003-2004.

– På träningslägret och under det första halvåret kunde man se sakerna Eric ville göra, och du visste – eftersom du visste vem det var frågan om – att han skulle klara av det. Det var bara en tidsfråga, berättar Maurice.

– Patrik kommer att få göra alla de saker han alltid har gjort. Hur länge det tar för honom vet jag inte, men han kommer att få chansen att spela.

Patrik Laine mot USA, VM 2016.
Patrik Laine glänste i landslagströjan förra säsongen. Patrik Laine mot USA, VM 2016. Bild: All Over Press Patrik Laine

– Han passar in i det vi försöker göra som ett hockeylag, så du får leva med vissa misstag som kommer på grund av åldern, men han är en speciell talang och jag skulle inte vara överraskad om han kommer in och är kapabel att producera direkt.

Första veckorna berättar inte allt

Det första rådet Maurice kommer att ge Laine när han anländer till träningslägret är att lära känna lagkamraterna. Hockeytalangerna finns där, konstaterar Maurice, men det finns många andra viktiga saker runtomkring som man måste ta till sig.

– Det här året handlar om att lära sig ligan, bli en NHL-spelare och skaffa sig vänner för livet, säger Maurice. Jag har tränat många unga spelare, jag har tränat en spelare som valdes till årets nykomling (Jeff Skinner, Carolina, 2010-2011) och jag har sett deras upp- och nedförsbackar.

– Om han (Laine) har två strålande veckor kommer jag inte att bli alltför ivrig, och om han inte verkar redo under de två första veckorna kommer jag inte att bli det minsta orolig.

Lagkamrat: Inte för mycket press

Laines lagkamrat i Jets och motståndare i World Cup, amerikanen Blake Wheeler som snittade nästan en poäng per match i NHL förra säsongen, ser fram emot att spela tillsammans med 18-åringen, men efterlyser också tålamod.

– Vi kan alla se hans förmåga och vad han hämtar med sig, säger Wheeler till tidningen Winnipeg Sun.

– Samtidigt är han 18 år och har inte spelat en enda match i NHL. Man ska inte sätta för mycket press på honom för tidigt och ha förväntningar som ingen kan leva upp till.

Läs också