Hoppa till huvudinnehåll

Utmanande halvår för Vasa andelsbank

grönblå rullad 20-eurossedel.
grönblå rullad 20-eurossedel. Bild: Henrietta Hassinen / Yle sedel,20 euro note,Europa,euro,valutamarknaden,pengar,sedlar

Vasa Andelsbanks resultat sjönk under årets första sex månader jämfört med fjolåret. Den låga räntan ställer till med utmaningar.

Likväl menar banken att det är ett bra resultat i och med att fjolåret innehöll stora engångsposter.

Rörelsevinsten ligger på 3,8 miljoner euro vilket är på samma nivå som 2015 om man jämför med den normala bankverksamheten.

- I rörelseresultatet ingår nu inga poster av engångsnatur, det är ett resultat av renodlad bankverksamhet. Resultatet är cirka 190 000 euro större än för motsvarande period år 2015. Resultatet får betraktas som godkänt med ett extra plus, säger vd Ulf Nylund i ett pressmeddelande.

Ulf Nylund
Ulf Nylund Ulf Nylund Bild: Yle/Amanda Bieber ulf nylund

Många vill ha bostadslån

Vasa andelsbank stötte på utmaningar under det första halvåret av 2016 i och med att räntenivån är låg. Enligt prognoserna kommer räntan att fortsätta vara låg i många år framöver.

- Vi har dock lyckats öka intäkterna något under årets sex första månader. Samtidigt lyckades vi bromsa kostnadsutvecklingen så att kostnaderna steg med endast cirka 90 000 euro, säger Nylund.

Den låga räntan har i sin tur lett till att allt fler har ansökt om lån, speciellt bostadslån. Det till trots dåliga ekonomiska tider men enligt Ulf Nylund finns det fortfarande en stark framtidstro i Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten