Hoppa till huvudinnehåll

Akavas Fjäder: "Vi har inte konkurrenskraftsavtalet i hamn”

Sture Fjäder
Sture Fjäder Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Sture Fjäder,Akava

Regeringen måste ännu förhandla med kommunsektorn om konkurrenskraftsavtalet ska bli av säger Akavas ordförande Sture Fjäder efter att regeringen presenterat sitt budgetförslag.

- Jag tror att det skulle vara vettigt om regeringen förhandlade med våra centrala parter inom kommunsektorn. Nu har vi inte konkurrenskraftsavtalet i hamn, kommunsektorn är i praktiken utanför i och med att man skär för mycket i kommunernas utgifter.

Vad händer nu?

- Jag tolkar det som att regeringen ännu ska titta på den biten. På måndagen ska de skriva under avtalet, och enligt den information jag har så kommer de inte att skriva under det. Jag har just sammankallat ett extra styrelsemöte för Akava på måndag morgon och jag tror att FFC också har gjort det.

Så det finns många frågetecken fortfarande?

- Kanske är statsbudgeten klar. Men de kommunanställda offrade mycket i konkurrenskraftsavtalet, och nu skär man med nästan 100 miljoner euro. Regeringen måste ännu titta på den här frågan, annars kan det gå så att våra kommunala parter inte skriver under avtalet, och då är det inte i kraft.

Hur ser du allmänt på budgeten?

- Det är inga stora överraskningar vad gäller statsbudgeten och sysselsättningspaketet. Frågorna har varit framme under de två veckor man förhandlat med arbetsmarknadsparterna.

Något positivt?

- Det är klart att sänkningen av dagisavgifterna och att man vill förbättra sysselsättningen i trepartssamarbete är bra. Konsensussamhället fortsätter och det är viktigt för oss.