Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: Regeringen har inte kommit till skott med det viktigaste

Anna-Maja Henriksson,i Björneborg
Anna-Maja Henriksson är besviken på regeringens statsbudget för 2017. Anna-Maja Henriksson,i Björneborg Bild: Yle/Jaani Lampinen Svenska folkpartiet i Finland,partiordförande,Anna-Maja Henriksson,politiker

De viktigaste frågorna om sysselsättning är olösta när regeringen presenterade statsbudgeten för 2017. Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är kritisk till att regeringen inte kom längre.

Svenska Yle ringde upp Anna-Maja Henriksson då regeringens budgetinfo precis hade tagit slut. Vi nådde en missnöjd Henriksson.

- Den stora bilden är att regeringen inte har kommit till skott med det som skulle vara det allra viktigaste.

Verkligt mycket hopande och roende.― Anna-Maja Henriksson (Sfp)


Vad säger du om budgetförslaget?

- Vi hade väntat oss mer. Vi hade väntat oss att regeringen verkligen skulle ta itu med sysselsättningen på allvar för att nå sitt eget mål med en sysselsättningsgrad på 72 procent.

- Nu verkar det så att man faktiskt inte har kommit till skott. I stället tillsätter man igen en arbetsgrupp och en ny tidsfrist. Det är nog verkligt mycket hopande och roende med den här viktiga biten, säger Anna-Maja Henriksson.

Däremot gillar Henriksson att regeringen vill effektivera arbetsförmedlingen och ta in privata aktörer. Samma gäller ett mer sporrande system för inkomstrelaterad dagpenning.

Statsministern måste stå framför kamerorna och säga att det inte finns någon dramatik, samtidigt som man vet att något inte alls är som regeringen har tänkt sig― Anna-Maja Henriksson (Sfp)

Kommunsektorn och regeringen misslyckades med att nå en överenskommelse om nedskärningar i statsandelar till kommunerna. Det har varit ett av de största stridsäpplena under budgetmanglingen. Henriksson frågar sig hur stor krisen nu är.

- Det säger något att statsministern måste stå framför kamerorna och säga att det inte finns någon dramatik, samtidigt som man vet att något inte alls är som regeringen har tänkt sig, säger Henriksson.

Är konkurrenskraftsavtalet det regeringen som eftersträvade, eller har det blivit en black om foten?

- Det är den stora frågan. Det skulle vara viktigt att ro det här i land, så att så många som möjligt är med, också kommunsektorn. Det finns inte någon marginal alls att darra på manschetten från regeringens sida. Det skulle vara en stor tragedi om avtalet inte ros i land.

Fånigt att man tycker att man har fattat ett bra beslut, då man egentligen tar tillbaka sitt eget beslut som från början var tokigt― Anna-Maja Henriksson (Sfp)

Nu slopar regeringen höjningen av dagvårdsavgifterna. Vad säger du om det?

- Det är ett bra beslut. Samtidigt kan man inte gå ut och brösta sig och säga att nu kommer vi att få många nya jobb. Det är ganska fånigt att man tycker att man har fattat ett bra beslut, då man egentligen tar tillbaka sitt eget beslut som från början var tokigt. Det är ett billigt trick.

Sannfinländarna har drivit hårt på Lex Lindström som ska ge över 60-åriga långtidsarbetslösa möjlighet att gå i pension. Det påverkar ungefär 5000 personer. Vad säger du om det?

- Det är en dubbelsidig problematik. Det är bra att långtidsarbetslösa som har fyllt 60 år och inte har förutsättningar att få jobb, kan hitta en utväg.

- Samtidigt blir budskapet väldigt motstridigt. Jag tycker att 60-åringar i framtiden ska vara värdefulla på arbetsmarknaden. I normala fall har de många arbetsår framför sig.

Henriksson säger att Lex Lindström inte får leda till åldersdiskriminering och en ny pensionssluss.

Vi vet inte vad regeringen föreslår angående budgetmedel till Folktinget.― Anna-Maja Henriksson (Sfp)

Om man ser på budgetförslaget ur finlandssvensk synvinkel. Hur påverkar det de svenskspråkiga?

- Vi har förstås hela den stora vårdreformen där regeringen vill slakta jourer runt om i landet och det kommer att påverka de svenskspråkiga och det är jätteoroväckande. Det är en kamp som vi måste föra under alla tänkbara medel under hösten.

- Sedan handlar det också om budgetmedel till Folktinget. Vi vet inte vad regeringen föreslår ännu.