Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande vittnar om våld och rasism på Luonas boende

Luonas asylboende i Esbo.
Flyktingförläggningen i Knektbron är inte ett undantagsfall, utan Migri får ta emot anmälningar från många förläggningar. Luonas asylboende i Esbo. Bild: Yle/ Toni Määttä asylsökande (process),flyktingförläggning,flyktingar,Esbo

Väktarna vid Luonas flyktingförläggning i Knektbron i Esbo behandlar de asylsökande som fångar. Det hävdar fler än 100 asylsökande, medan myndigheterna säger att det inte finns några problem.

De asylsökandes och mynigheternas upplevelser av vardagen på flyktingförläggningen går vitt i sär. Yle Uutiset har intervjuat fyra asylsökande som bor på mottagningscentralen i Knektbron i Esbo.

De säger att väktarna vid boendet beter sig osakligt och behandlar dem som fångar.

Över 100 anmälde

I juli skrev över 100 asylsökande under ett dokument där de bad polisen utreda om två väktare, som nämns vid namn, har gjort sig skyldiga till brott. Undertecknarna säger att väktarna beter sig våldsamt och rasistiskt mot dem. Enligt de asylsökande beter sig de andra väktarna bra i övrigt, men förändras när de anmälda väktarna är med.

De fyra asylsökande som Yle talat med, berättar att de har försökt talat med flyktingförläggningens ledning. Ingenting hände, så de gjorde en polisanmälan.

Inget brott misstänks

Vid Västra Nylands polisinrättning har man beslutat att inte inleda en förundersökning.

- Vi misstänker inget brott. De anmälda olägenheterna och försummelserna är väldigt allmänna. De har inte specificerats, motiverar kommissarie Ilmari Hallamaa.

Hallamaa uppger att polisen har haft väldigt många uppdrag vid mottagningscentralen i Knektbron. De har berott på störande beteende.

Jag kan inte ange en enskild orsak. De kan bero på kundens personliga historia eller kulturella skillnader.― Kati Vahtera, Migri

- Faktum är att vi har varit tvungna att gripa personer. Vi är medvetna om de fakta som finns i anmälan. De här väktarna ska ändå enligt lagen ingripa i störande beteende och vid behov använda sig av maktmedel.

Anmälan har mer än 100 underskrifter. Hur vanligt är det?

- Såna här kommer inte ofta. Men det kan vara fråga om kulturella skillnader.

Det är privatägda Luona som har hand om flyktingförläggningen i Knektbron. Det är inte första gången som Luona är i blåsväder. Yle Huvudstadsregionen har flera gånger rapporterat om missförhållanden vid bolagets förläggningar.
Bolaget säger sig fortsättningsvis ha nolltolernas mot rasism och osakligt beteende.

De här väktarna ska ändå enligt lagen ingripa i störande beteende och vid behov använda sig av maktmedel.― Kommissarie Jari Hallamaa

Jani Kinnunen, som ansvarar för säkerheten vid Luona, säger att en av de anmälda väktarna jobbade för en underleverantör och inte längre jobbar vid Luona. Den andra anmälda väktaren har flyttats till en annan flyktingförläggning.

- Livet på mottagningscentralen fortsätter som förut. Läget är lugnt. Vi har gått igenom det skedda med personalen och invånarna, säger Jari Kinnunen.

Vid Migrationsverket är man medveten om den anmälan som har gjorts och har också haft kontakt med Luona.

- Vi har konstaterat att allting är i skick och under kontroll, säger Kati Vahtera vid Migri.

Hur kan de asylsökandes upplevelser vara så annorlunda?

- Jag kan inte ange en enskild orsak. De kan bero på kundens personliga historia eller kulturella skillnader.

Enligt Vahtera får Migri ta emot anmälningar från många mottagningscentraler. Luona sticker enligt henne inte ut i statistiken. Kati Vahteras syn på vardagen på flyktingförläggningen är en helt annan än de asylsökandes.

- Vardagen har stabiliserat sig i takt med att personalens professionella kunnande har vuxit. Det har varit ett exceptionellt år. Det ser ut som att personalen agerar ytterst professionellt, säger Kati Vahtera.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen