Hoppa till huvudinnehåll

Det behövs fler män i Okänd soldat i Harparskog

Regissör Erik Pöysti söker skådespelande män för Okänd Soldat.
Regissör Erik Pöysti söker manliga amatörskådespelare till Okänd Soldat. Regissör Erik Pöysti söker skådespelande män för Okänd Soldat. Bild: Yle/Monica Slotte okänd soldat i harparskog,regissörer,Raseborg,teaterkonst

Över fyratusen gruppbiljetter har redan under sommaren bokats till uppsättningen av Okänd soldat-Tuntematon sotilas i Raseborg. Nu behövs manliga skådespelare som kan både svenska och finska.

På torsdagen (1.9) startar den öppna biljettförsäljningen till föreställningarna som spelas i Harparskog nästa år.

- Jag har aldrig varit med om någonting liknande, att 20 procent av platserna är bokade redan innan biljettsläppet, säger regissör Erik Pöysti.

De svenska och finska föreställningarna spelas på en friluftsteater i Harparskog under Finlands 100-årsjubileum 2017. Det är första gången som pjäsen spelas på svenska och det är också fem av de föreställningarna som är fullbokade.

- Det är unikt att vi nu spelar på svenska så det förvånar mig inte. Men vi hoppas ha genomslagskraft också på den finska sidan. Om vi säljer alla biljetter så har vi över 20 000 åskådare.

Tvåspråkiga män med god kondition sökes

Den 17 och 21 september ordnas audition för manliga amatörskådespelare i åldern 18-45 på kulturhuset Karelia i Ekenäs.

- De kvinnliga huvudrollerna är redan besatta. Men det är ju mest män som var i armén på 1940-talet. Här gäller det att kunna spela både på finska och svenska och det är krävande.

Hugade män bör också vara vana att röra på sig, då föreställningen bitvis är fysisk. Repetitionerna inleds i mars och föreställningarna ges ända in i augusti 2017.

Modell över Harparskog där Okänd soldat ska spelas sommaren 2017.
Så här ser miniatyren över friluftsteatern ut. Modell över Harparskog där Okänd soldat ska spelas sommaren 2017. Bild: Chris Senn Västnyland,Raseborg,okänd soldat i harparskog,modeller (tekniskt objekt)

Den som faller litet utanför åldersgaffeln ska inte låta det hindra sig.

- Helst söker vi lokala förmågor, det är roligt att kunna lyfta fram våra västnylänningar. Men det kommer också människor från andra regioner.

Eftersom det bara är några få professionella skådespelare som medverkar kommer också stora roller att besättas med amatörer.

Marken jämnas för Harparskog Arena

Friluftsteatern byggs upp mitt i skogen och en stor del av terrängarbetena är redan utförda. Man har fällt träd där läktaren ska byggas. Marken är också säkrad från metall och patroner som härrör sig från de autentiska striderna på Harparskoglinjen.

- En viktig del av scenografin är den finska skogen och det finska urberget. Därför vaktar jag noga vårt ris, det kan hända att det ska vara med i någon central scen. Rokka kanske ligger under det och skjuter ner ett helt kompani.

Bengt Fagerlund fäller en tall vid Harparskoglinjen
Arbetena på området i Harparskog inleddes redan i vintras. Bengt Fagerlund fäller en tall vid Harparskoglinjen Bild: Föreningen Okänd soldat i Harparskog Västnyland,bengt fagerlund,Okänd soldat (roman),Okänd soldat (2017 film),Hangö udd,Harparskoglinjen

Det stora förhandsintresset förknippar regissör Erik Pöysti med den position som Okänd soldat har i den finska folksjälen.

- Det är som med julkonserterna som alltid är slutsålda. Eller The Sound of Music. Okänd soldat uppfattas som den officiella versionen av vad som hände under kriget. Och krigen är viktiga för oss finländare.

Läs mera:

Över 10 000 har sett Okänd soldat i Harparskog

Okänd soldat i Harparskog kör fem svenska föreställningar under spelsäsongens sista vecka, 29.7 - 5.8. Alla dessa föreställningar är slutsålda.