Hoppa till huvudinnehåll

Domprostgården i Borgå ska bli en färggrann festlokal

Arkitekter utanför domprostgården.
Den kulturhistoriskt viktiga domprostgården i empirestil har renoverats under det senaste året. I början av nästa år kan verksamheten sätta igång i huset. Arkitekter utanför domprostgården. Bild: Yle / Hanna Othman domprostgården i borgå

I renoveringen har man försökt bevara det historiska och det ska synas i tapeterna. Efter årsskiftet ska byggnaderna öppnas för församlingsmedlemmarna.

Ett krävande men tacksamt jobb – så beskriver arkitekt Vilhelm Helander hur det varit att jobba med domprostgården i Borgå. Efter fem långa år firades taklagsfest på gården den första september.

Domprostgården invid Borgåbacken är från år 1840, men en prästgård har där funnits så länge som det funnits en kyrka i Borgå. Det vill säga ända sedan medeltiden. Nuvarande huvudbyggnaden är i empirestil, ritad av arkitekten Anton Wilhelm Arppe som länge jobbade som huvudassistent för Carl Ludvig Engel.

Vackra detaljer på domprostgårdens veranda.
Domprostgårdens vackra veranda är från slutet av 1800-talet. Vackra detaljer på domprostgårdens veranda. Bild: Yle / Hanna Othman empirestil,Empir,Veranda

Den renovering som nu pågår i huset siktar på att restaurera, återställa och bevara det gamla med respekt för domprostgårdens ursprung.

- Byggnaderna har renoverats flera gånger, vi har hittat flera historiska avlagringar under bygget. Vi har varken försökt eller haft möjligheter att återställa den till en exakt äldre tidpunkt, utan tvärtom har de historiska skedena fått leva med. Ganska många nya praktiska lösningar har vi varit tvungna att få in.

Man jobbar i halvfärdigt rum på domprostgården i Borgå.
I förgrunden ses sidobyggnadens största rum. De ursprungliga golvbrädorna har gått att rädda. Man jobbar i halvfärdigt rum på domprostgården i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman bygge,renovering

Alla de viktigaste rummen och deras form har man försökt bevara. En konservator har hittat gamla färgfragment och tapeter, vilka har fått ge inspiration till färgerna som innerväggarna ska få. Det kommer att bli färgstarkt och intressant, lovar arkitekt Helander.

Två gamla hus

Ursprungligen har byggnaderna varit bostadshus så jobbet att göra om dem till fest- och möteslokaler, lokaler för barnklubbar och arbetsrum för präster har krävt en del justeringar. Men allt inom ramen för att bevara det historiska.

Exempelvis kommer ett av de rosa rummen att bli prästernas arbetsrum. Rummet avskärmas med en mellanvägg med infällda glas för att ge prästerna arbetsro, men ändå visa på den ursprungliga rumsindelningen.

Ett rosa rum i den halvfärdiga domprostgården.
Glas upptill på väggen ska visa den ursprungliga rumsindelningen. Ett rosa rum i den halvfärdiga domprostgården. Bild: Yle / Hanna Othman domprostgården i borgå

Renoveringen har framskridit enligt tidtabell, men den gamla byggnaden har bjudit på oförväntade byggtekniska överraskningar. Det har därför varit nödvändigt att justera budgeten för renoveringen ett par gånger.

Det var inte från början tänkt att utsidan av huset skulle behöva målas i samband med renoveringen. Men eftersom projektet dragit ut på tiden så har det nu redan gått tio år sedan senaste lagret målfärg penslades på, och det börjar märkas.

Redan för åtta år sedan började man prata om en renovering av domprostgården. Då var tanken att byggnaden skulle fortsätta som ett hem för domprosten. Huset hade ändå fått förfalla eftersom den tidigare domprosten hade valt att inte bo där.

Domprostgården och sidobyggnaden i Borgå under renoveringen.
Domprostgården i förgrunden och sidobyggnaden längre bak. Domprostgården och sidobyggnaden i Borgå under renoveringen. Bild: Yle / Hanna Othman borgå kyrkliga samfällighet,renovering

I december 2013 kom sedan beslutet att huset istället skulle bli en mötes- och festlokal för både finska och svenska församlingarna i Borgå. Båda församlingarnas barnklubbsverksamhet ska också flytta in sidobyggnaden.

Byggnaderna har också moderniserats så att personer med funktionsnedsättning kan ta sig in i husen. En hiss har byggts i ändan av huvudbyggnaden och det finns en rullstolsanpassad toalett. Det finns två små kök i båda byggnaderna där man kan förbereda maten.

En hiss i domprostgården.
Hissen väntar på användare. En hiss i domprostgården. Bild: Yle / Hanna Othman domprostgården i borgå,Borgå
Den tillbyggnad som leder till hissen.
En liten tillbyggnad som byggts på ändan av huset där man stiger på hissen. Den tillbyggnad som leder till hissen. Bild: Yle / Hanna Othman domprostgården i borgå,Borgå

Den södra sluttningen bredvid sidobyggnaden har utjämnats för att bli en lekplan för barnen i församlingens klubb. I övrigt har ändå trädgården bevarats precis som den varit.

- Vi hoppas på en lösning där församlingsborna kunde använda gården för egna odlingar och på det viset hålla gamla odlingsmarker i liv. Det lär finnas intresse för det, säger Helander.

Arkitekt Vilhelm Helander.
Arkitekt Vilhelm Helander. Arkitekt Vilhelm Helander. Bild: Yle / Hanna Othman Vilhelm Helander
Den större av salarna i domprostgården.
Stora salen, i framtiden gula salen, står dukad inför taklagsfesten. Rummen intill blir koboltblå och gröna. Den större av salarna i domprostgården. Bild: Yle / Hanna Othman domprostgården i borgå