Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump: Ingen kommer att få amnesti

Donald Trump står bakom ett guld- och svartfärgat podium med flera amerikasnka flaggor och en enorm screen bakom honom som streamar talet den 21 juli 2016.
Donald Trump står bakom ett guld- och svartfärgat podium med flera amerikasnka flaggor och en enorm screen bakom honom som streamar talet den 21 juli 2016. Bild: EPA/SHAWN THEW Donald Trump,trump,USA, Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump är inte redo att ge avkall på de kontroversiella förslag han lanserat under valkampanjen. Trump var sin retorik trogen då han på onsdagen höll sitt linjetal om hur han tänker tackla illegal immigration ifall han väljs till USA:s president.

Trump höll sitt tal i Arizona strax efter att han besökt den mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto. Under den visiten var Trump nyanserad i sina uttalanden, men några timmar senare var det annat ljud i skällan.

- Vi kommer att bygga en mur och Mexiko kommer att betala notan. De vet inte om det än, men de kommer att betala, sade Trump triumferande.

Den mexikanska presidenten hade under sitt möte med Trump poängterat att Mexiko under inga som helst omständigheter kommer att delta i kostnaderna för ett eventuellt murbygge.

Stort massmedialt intresse

Trumps tal i Phoenix väckte stort intresse eftersom han de senaste veckorna uttryckt sig luddigt i fråga om invandrare. Många experter antog att Trump skulle revidera en del av sina mest kontroversiella ståndpunkter för att tilltala en bredare massa av de amerikanska väljarna.

De förväntningarna kom på skam. Trump visade inga tecken på att hans linje skulle ha mjuknat. Han lovade att han kommer ha nolltolerans för illegala immigranter som gjort sig skyldiga till brott. De kommer att landsförvisas omedelbart bedyrade han.

- Alla som har kommit till USA illegalt kan deporteras. Och vi kommer att föra dem tillbaka till det land som de har kommit från. Ingen kommer att få amnesti, sade han.

Trump lovade större resurser för gränsbevakningen

Ifall han väljs till president lovade Trump att han tredubblar antalet gränsvakter och tulltjänstemän. Han gav också ett löfte om att skapa en insatsstyrka som har i uppgift att identifiera människor som vistas illegalt i USA.

Dessutom kräver han att de människor som vill flytta till USA ska synas extremt noggrant i sömmarna medan immigrationen från länder som Syrien och Libyen ska sättas stopp för.

- Vi kommer inte att utfärda visum till länder vars medborgare vi inte kan granska. Vi har ingen idé om vem de är och varifrån de kommer. Det finns ingen dokumentation. Det skulle sluta illa. Det skulle sluta mycket, mycket illa, sade han inför en entusiastisk publik.

Läs också