Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump tonade ner retoriken i Mexiko

Enrique Pena Nieto och Donald Trump.
Tonen mellan Enrique Peña Nieto och Donald Trump var hövlig. Enrique Pena Nieto och Donald Trump. Bild: EPA / Jorge Nunez Donald Trump,Enrique Peña Nieto

Den republikanska presidentkandidaten Donald Trumps vallöfte om att bygga en mur mellan USA och Mexiko fick, föga överraskande, en hel del uppmärksamhet då han träffade Mexikos president Enrique Peña Nieto i Mexico City.

Löftet om att bygga en mur och tvinga Mexiko att betala notan har varit en av Trumps hörnstenar under valkampanjen. Enligt Trump behövs muren för att hindra illegala invandrare att komma in i USA.

- Vi diskuterade muren. Vi diskuterade inte hur bygget skall finansieras. Det får vi göra under ett senare tillfälle, sade Trump efter att han avslutat mötet med Peña Nieto.

Den mexikanska presidenten skrev kort därefter på Twitter, i strid med Trumps uttalande, att han hade poängterat att Mexiko inte kommer att delta i kostnaderna av ett eventuellt murbygge, men han nämnde inte saken under deras gemensamma presskonferens.

Ingen ursäkt av Trump

Många mexikaner var upprörda över att Peña Nieto hade bjudit in Trump eftersom han kallat de mexikaner som flyttat till USA för våldtäktsmän och drogförsäljare. De mexikanerna suktade efter en ursäkt, men den kom aldrig.

Mexikaner demonstrerade mot Donald Trump.
Mexikaner demonstrerade mot Donald Trump på onsdagen. Mexikaner demonstrerade mot Donald Trump. Bild: EPA / Mike Nelson demonstrationer (samhälleliga händelser),Mexiko,Donald Trump

Enligt talesmän för den mexikanska presidenten hade Trump inte bett om ursäkt av Peña Nieto heller. Däremot fick de höra Trump uttrycka sig i en annan ton än tidigare

– Jag råkar ha en enorm känsla för mexikanska amerikaner, inte bara som vänner, utan dessutom så anställer jag många av dem. De är fantastiska människor, sade han.

Frihandelsavtalet Nafta under lupp

Under valkampanjen har Trump hävdat att frihandelsavtalet Nafta från år 1994 mellan USA, Mexiko och Kanada är det sämsta handelsavtalet genom tiderna och att det borde avvecklas. På onsdagen beskrev han avtalet mer nyanserat.

- Nafta har gynnat Mexiko avsevärt mer än USA och avtalet måste förbättras så att arbetare i båda länderna kan dra nytta av en rättvis handel. USA måste göra något för att sätta stopp för utflödet av arbetsplatser från vårt land, sade Trump.

Kursförändring av Trump

I de senaste veckornas opinionsundersökningar har det demokratiska partiets presidentkandidat Hillary Clinton varit i ledning och Trumps kampanjteam ville med besöket till Mexiko visa att Trump kan uppträda värdigt medan han tacklar svåra frågor som relationen med Mexiko.

Trump gav i Mexico City ett mer balanserat intryck än många gånger tidigare och hans uttalanden var uttryckligen riktade mot moderata amerikanska väljare som har ifrågasatt ifall han har det rätta temperamentet att fungera som USA:s president.

Dessutom är Trump oerhört impopulär bland amerikaner som har rötter i Latinamerika. Ifall en stor majoritet av dem röstar på Clinton den 8 november är han sannolikt illa ute i vågmästardelstater som Florida och Nevada.

Med sin visit till Mexiko och nedtonade retorik försökte Trump tilltala dessa spansktalande väljare som varit skeptiska till honom.

Trumps besök hos den mexikanska presidenten ägde rum endast några timmar innan han levererade ett linjetal om hur han har tänkt tackla illegal immigration ifall han väljs till president.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes