Hoppa till huvudinnehåll

Dyster statistik inför helgen - "Turpaan tulee"

Staitsiken talar för Sverige i Tammerfors.
Staitsiken talar för Sverige i Tammerfors. Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved. Sverige,friidrott,Finnkampen

"Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik" Så lyder en bevingad fras som de finska friidrottarna säkerligen kommer att ty sig till inför veckoslutets landskamp mot Sverige. På pappret är utgångsläget allt annat än ljus för de blåvita.

Det är det svenska friidrottsförbundet som på sin webbplats slår fast att Sverige kommer att vinna både damernas och herrarnas landskamp i Tammerfors.

Bakom rubriken "Statistiken talar sitt tydliga språk – det blir svensk dubbelseger" döljer sig krassa siffror. Enligt den statistiska genomgången kommer de svenska damerna att ro hem segern med 215,5 poäng mot 194,5. Segermarginalen i herrarnas landskamp ger liknande utslag, där poängen enligt statistiken landar på 212,5 poäng för Sverige mot 197,5 poäng för Finland.

– Det blir två tuffa kamper. Papperslandskampen i all ära, men det är dagsformen som avgör. Många grenar är väldigt jämna och det kommer att bli tufft, säger den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint till friidrott.se.

Det finns en hel del jämna grenar både på herr- och damsidan där just dagsform, slumpen och hemmapublikens stöd i ryggen kan fälla avgörandet.

Damernas "papperskamp"

Herrarnas "papperskamp"

Landskampen avgörs undantagsvis i Tammerfors under lördag och söndag. Yle sänder evenemanget i TV2.

Läs också