Hoppa till huvudinnehåll

Förnyat ungdomsfullmäktige i Vasa söker yngre kandidater

Ungdomsfullmäktige har tillsatt en styrelse. Den består av fr.v ordförande Henrik Hurtig, Osku Hurtig, Saana Hautala, Sini Tullila, Ville Myllyaho och Tuure Vairio. Milja Ångerman saknas på bilden. Till höger Anne-Mari Pipatti, koordinator för ungdomsären
Arkivbild. Ungdomsfullmäktige har tillsatt en styrelse. Den består av fr.v ordförande Henrik Hurtig, Osku Hurtig, Saana Hautala, Sini Tullila, Ville Myllyaho och Tuure Vairio. Milja Ångerman saknas på bilden. Till höger Anne-Mari Pipatti, koordinator för ungdomsären Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund ungdomsfullmäktige i vasa

För första gången kan ungdomar i 13-20 årsåldern ställa upp som kandidater till ungdomsfullmäktigevalet i Vasa.

Tidigare utsåg högstadierna och läroanstalterna på andra stadiet sina kandidater till ungdomsfullmäktige bland de egna eleverna.

- Tack vare förnyelsen har alla ungdomar nu en möjlighet att ställa upp som kandidat och bli vald, fastän man för tillfället inte är inskriven i någon läroanstalt, berättar Aino Paavola, koordinator för ungdomsärenden vid Vasa stads ungdomsservice, i ett pressmeddelande.

Man kan anmäla sig som kandidat från och med 5.9 via webben, via skolorna eller vid ungdomsgården Kultsa.

Valet får egen låt

Ungdomsservicen startar i början av september också en låttävling där man söker en låt gjord av de unga själva som officiell vallåt för ungdomsfullmäktigevalet.

Språket i låten får vara på svenska och finska och vinnaren offentliggörs i början av oktober.

Kandidatlistan för ungdomsfullmäktigevalet offentliggörs i mitten av oktober och själva valet ordnas 8-9.11. Alla Vasabor i åldern 13-20 år har rösträtt, och röstningen sker i skolorna eller på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas synvinkel i beslutsfattandet. En representant för ungdomsfullmäktige har närvaro- och yttranderätt vid nämndernas möten, och ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden samt lämna in initiativ och ståndpunkter.

Till ungdomsfullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. I fortsättningen ordnas val med två års mellanrum.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten