Hoppa till huvudinnehåll

Heames-effekten främst på det mentala planet

Målvakt för Jaro, Emil Öhberg
Emil Öhberg: "En apa har fallit av våra axlar". Målvakt för Jaro, Emil Öhberg Bild: Yle/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,FF Jaro,Emil Öhberg

Spelarna inom FF Jaro verkar vara överrens om det som engelsmannen Kristian Heames främst tillfört Jakobstadslaget: Den stora förändringen har skett på det mentala planet och nu är man igen att räkna med i fotbollens division ett.

– Känslan är otroligt skön. Inte bara i omklädningsrummet utan också när man kliver ut på plan eller när man promenerar på staden. Alla ler och ropar ”bra spelat, vad roligt att ni vann”. Det är en fin känsla att ta hem lite poäng till Jeppis och se att folk fått glädjen tillbaka, säger en av lagets fyra kaptener, ytterbacken Walter Moore till Yle Sporten.

Han får medhåll av lagets målvakt Emil Öhberg, som också noterat förändringen på det mentala planet. Att laget igen plockar poäng har gjort vardagen enklare och mer glädjefylld.

– Det underlättar, vi har fått bort en apa från våra axlar. Det finns lite mer glädje kring allt vi gör igen. Det kändes som att man slog huvudet blodigt mot en vägg tidigare. Man laddade om batterierna och körde igen, men det blev alltid stolpe ut. Nu rullar det på bra, och det är skönt, slår Öhberg fast.

Han påpekar också att han som målvakt såg ett lag som spelade bra fotboll utan att ta poäng.

– Jag tyckte att vi spelade bra i flera matcher tidigare under säsongen, matcher som enkelt kunde ha slutat annorlunda. Vi har fått lite mer flyt nu och fått en bra nystart. Tränarbytet blev en nytändning, Kristian har fört in mycket bra saker, bland annat med stor betoning på gemenskapen i truppen. Kombinerat med ett par trepoängare har självförtroendet återvänt också.

Just gemenskap och samarbete är ord som också Walter Moore tar till när han beskriver förändringen i truppen.

– Vi skall anfalla tillsammans, försvara tillsammans och äta lunch tillsammans. Han har tillfört en form av gemenskapskänsla i laget och det syns också ute på planen. Alla spelar och kämpar för varandra, det var något vi saknade i vårt spel tidigare.

Tränare för Jaro, Kristian Heames
Kristian Heames. Tränare för Jaro, Kristian Heames Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,FF Jaro,kristian heames

Under Heames fem matcher vid rodret har det blivit fyra segrar och en oavgjord. I tabellen har FF Jaro gått från att vara nedflyttningshotat till att hota de lag som kämpar om avancemang till ligan.

FF Jaros matcher under Kristian Heames 2016

Resultaten under Kristian Heames

3.8 FC KTP – FF Jaro 1-1
7.8 FF Jaro – Ekenäs IF 5-0
14.8 Grankulla IFK – FF Jaro 2-3
21.8 FF Jaro – FC Jazz 2-0
28.8 FF Jaro – TPS 3-2

Återstår av säsongen 2016

1.9 AC Oulu – FF Jaro
15.9 FC Jazz – FF Jaro
19.9 JK – FF Jaro
25.9 KPV – FF Jaro
2.10 FF Jaro – FC KTP
15.10 Ekenäs IF – FF Jaro
22.10 FF Jaro – Grankulla IFK

Också i omklädningsrummet har snacket om en spännande höst börjat dyka upp.

– Jag satt och stirrade på tabellen nästan fram till midnatt i söndags (efter segern över TPS). Det är absolut inte omöjligt, allting är i våra egna händer från och med matchen mot AC Oulu. Vi tar en match i taget och hoppas att gud och fotbollsgudarna ler mot oss och ger oss ett lyckats slutresultat, säger Walter Moore.

– En del pratar kanske nog om det redan, men jag har försökt fokusera på en match i taget. Det har fungerat bra för mig själv. Vi håller fötterna på jorden och jobbar ödmjukt utan att börja hoppas och tro allt för mycket, avrundar Emil Öhberg.